Rabla pentru biciclete electrice și transport în comun noaptea, printre proiectele propuse prin bugetarea participativă

Un număr de peste 60 de proiecte au fost depuse deja de clujeni în cadrul programului de bugetare participativă din acest an, demarat cu două săptămâni în urmă.

Sursa foto: Pixabay

 

Mai bine de o treime vizează domeniul mobilității și al siguranței circulației în oraș. În total pot fi depuse proiecte pe șase categorii de interes pentru oraș:

  • Alei, trotuare și zone pietonale
  • Mobilitate, accesibilitate și siguranța circulației
  • Spații verzi și locuri de joacă
  • Amenajare spații publice
  • Infrastructură educațională și culturală
  • Orașul digital

 

Între cele mai noi sugestii sunt amplasarea de standuri pentru biciclete, introducerea transportului în comun pe timpul nopții și chiar Programul Rabla pentru biciclete electrice.

“Datorită numărului foarte mare de mașini vechi care poluează, propun acordarea unui tichet valoric de 1.000 de euro în schimbul unui autovehicul mai vechi de 15 ani. Tichetul să poată fi utilizat numai pentru achiziția unei biciclete electrice”, a scris inițiatorul proiectului Rabla pentru biciclete electrice. Acesta propune acordarea de tichete valorice de câte 1.000 de euro, pentru 150 de mașini care nu mai sunt în uz la această oră. Astfel valoarea proiectului ar ajunge la 150 de mii de euro.

Un alt clujean susține ca liniile de transport public din Cluj să circule și noaptea. Inițiatorul propune suplimentarea fiecărui număr de tramvai, troleibuz și autobuz care circulă în oraș, în intervalul 00.00 – 6.00.

“Seara, orașul are viata. Populația crescândă de la an la an aduce beneficii cel puțin la economia orașului. Pentru persoanele care preferă să facă o plimbare de noapte, ar fi destul de necesar introducerea mijloacelor de transport în comun cu circulare noaptea, taxiurile nefiind destule pentru toată populația”, a scris clujeanul care a inițiat proiectul.

Clujul a fost, în 2017, primul oraș din țară care a demarat un program de bugetare participativă online. În fiecare an, cele mai votate 15 proiecte de către clujeni sunt integrate în planurile de investiții ale municipalității. Inițiativele pentru actuala ediție se pot depune până în 11 august.

 

Ovidiu Cornea

 

Ne poți asculta și aici: