Live
EBS Radio cover
Cluj Sounds Better
EBS Radio

Raresh DiMofte, un fel de DiCaprio plecat de la Cluj

Există în fiecare dintre noi, la un moment dat, visul de a deveni actor de film. Am vrea să fim eroul pozitiv care salvează lumea, am vrea să aparem pe coperțile revistelor de pretutindeni și să strige mulțimile adunate la festivaluri.  Pentru cei mai mulți, asta rămâne doar un vis. Totuși, atunci cînd ambiția e concurată și de talent se poate întâmpla minunea. Raresh DiMofte a plecat de ceva vreme de la Cluj, aici a terminat actoria. Acum poate spune deja o poveste interesantă despre curaj, șansă și pasiunea pentru film.

Tudor Runcanu: Raresh DiMofte ești absolvent al Institutului de Teatru din Cluj și ai ajuns, iată, un actor de succes în film, undeva peste ocean în Canada. Poți să ne faci un rezumat al poveștii tale?

Raresh DiMofte: Cu mare drag.  Cale lungă de la facultate până azi… Am terminat în 2005 la clasa Diana Cozma și Radu Teampău după 4 ani de studiu al  actoriei. Am avut norocul și privilegiul să îi am pe ei ca ghizi la începutul călătoriei mele, la turnarea fundației pentru cariera mea de actor. Așa cum am avut noroc și plăcerea de a lucra cu colegii de grupa, care au fost extraordinari. Îmi amintesc cu mare drag și cu zâmbetul pe buze, de zilele lungi și nopțile albe pe care le-am petrecut împreună încercând să descifrăm misterele actoriei. Au fost cei mai intenși 4 ani de experiență exploratoare.

După absolvire mi-am dorit foate mult să fac film și televiziune, așa că, proaspăt căsătorit cu Nadia, ne-am mutat în București unde am jucat în câteva seriale TV și reclame. Dar foamea era mare și visul meu cel mai arzător era filmul american. Sunt un mare consumator de filme și Hollywood-ul e Mecca industriei filmului. Așa că după multe căutări am decis să emigrăm în Canada, pe coasta de vest, în Vancouver.

În Vancouver am dat peste un sistem complet diferit, unde actoria nu e văzută neapărat ca o profesie, ci mai mult ca un hobby,  unde sunt peste zeci de mii de actori într-un singur oraș, care cei mai mulți au joburi normale și fac actorie în timpul liber, iar majoritatea proiectelor sunt în TV. Am luat-o de la zero. Necunoscând pe nimeni a trebui să îmi dezvolt în primul rând rețeaua de cunoștinte în domeniu, să găsesc un agent, să învăț cum să dau audiții pentru producțiile americane. Ajustarea la acest sistem nou a fost adevărată provocare. Dar am învățat ce trebuie să fac, cum și când, am aplicat tot ce am asimilat, am învățat din greșeli și eșecuri, și încetul cu încetul am început să prind rădăcini.

Acum, după 9 ani în Vancouver, am acumulat peste 50 de credite în film și televiziune, atât în industria profesionistă cât și în mediul independent. Și asta e doar începutul. Mai este loc de crescut și sper să fac mai multe atât în film și televiziune dar și în teatru.

Raresh DiMofte in ”The 100″

 

Tudor Runcanu: Este Canada o anticameră pentru Hollywood?

Raresh DiMofte: Da și nu. De ce da? Vancouver e supranumit Hollywood-ul de Nord, desi majoritatea producțiilor americane filmate aici sunt seriale de televiziune. Deci ar putea fi o anticameră a Hollywood-ului, dar nu e ușor. Depinde ce urmărești ca actor.

Spun asta pentru că suntem oarecum norocoși să trăim vremuri interesante în industrie. Acum poți să funcționezi ca profesionist independent și să-ți creezi singur proiectele de film, TV sau web oriunde în lume, să joci în ele și să te transformi într-un actor-antreprenor, iar în timp să intri în competiție chiar și cu cei de la Hollywood. Sau poți urma calea clasica: focusare pe producții americane, ceea ce înseamnă agent, sindicat, audiții, așteptări, multe respingeri, roluri, alte audiții, așteptări, respingeri și tot așa. Sau poți să le faci pe amândouă. De ce nu? Hollywood-ul e American, în LA sunt peste 100.000 de actori, producătorii/angajatorii sunt din LA și evident că preferă în rolurile principale actori americani.

Tudor Runcanu: Pentru un actor cele doua stări de agregare, filmul și teatrul, sunt complet diferite. Văd că joci și pe scena la fel cum ești extrem de solicitat și în producții de televiziune și film. Cum se raportează personalitatea ta la cele doua ipostaze?

Raresh DiMofte: Actoria de teatru și film nu sunt foarte diferite, ajustările tehnice, da. În fond munca de actor e aceeași, precum studiul, căutările și repetițiile. Sistemul Nord American face munca actorului oarecum mai ușoară, respectiv găsirea audițiilor prin intermediul agenției cu care ai semnat. Odată ce ești în acea încăpere de casting, restul depinde numai de tine și ce soluții propui să servești proiectul respectiv. Teatru fac destul de rar din păcate din cauza audițiilor limitate pentru profilul meu ca actor, dar toate experiențele mele canadiene au fost o reală placere pentru că m-au ajutat să mă întorc pe “scândurã’ după pauze destul de lungi.

Tudor Runcanu: Cât de tare ești la curent cu ceea ce se întâmpla astăzi în cinematografia din Romania? Ai fost solicitat în astfel de proiecte, cu cine mai ții legătura dintre foștii tăi profesori sau colegi de la Cluj sau de la București?

Raresh DiMofte: Văd și aud cu placere ce se filmează în România. Din păcate nu am fost solicitat pentru nicio producție românească, deocamdată  Apreciez efortul artiștilor români pentru creațiile cu care ies în lume și abia aștept să văd cu ce se va mândri România în viitor.

Da, sunt un norocos, încă păstrez legătura cu Radu Teampãu, vorbim cât putem de des și soția mea Nadia DiMofte a și tradus o carte de-a lui Radu (Fly, Butterfly), publicată aici în Canada și pe care am lansat-o official cu un spectacol-lectură. Urmăresc cu placere și admirație ce fac foștii mei colegi, abia aștept să-i revăd în curând, mai ales că în 2020 se împlinesc 15 ani de la absolvirea facultății.

Raresh DiMofte in „Charmed”

 

Tudor Runcanu: În curând te vom putea vedea într-un nou serial ce se vă lansa în august pe Netflix, despre ce e vorba și ce fel de rol ai? Am văzut că profilul tău se portiveste cu zona filmelor de acțiune, thriller sau chiar horror.

Raresh DiMofte: Wu Assassins este numele serialului creat și difuzat pe Netflix în toată lumea. Data de lansare oficiala este 8 august. Wu Assassins este un serial de acțiune cu arte marțial și elemente supranaturale a cărui poveste se desfășoară în San Francisco. Iko Uwais îl joacă pe Kai Jin, care devine cel mai nou și ultimul Wu Assasin, ales să atragă puterile unei triade antice și să restabilească echilibrul.  Serialul are o echipă de elită în spatele camerei, fiind scris de John Wirth (Terminator: Sarah Connnor Chronicles, Falling Skies) care servește și ca show runner-și Producător Co-Executiv. Printre ceilalți producători executive se numără Tony Krantz (24), Chad Oakes și Michael Frislev de la Nomadic Pictures (Fargo, Hell on Wheels)

Tot ce pot să spun în acest moment despre personajul pe care îl joc este că e un rus și se numește Grisha Babinov. Joc alături de Iko Uwais (Mile 22, The Raid), care este și unul din producători, Katheryn Winnick (Vikings), Lewis Tan (Deadpool 2), Tommy Flannagan (Gladiator) și mulți alții.

A fost o experiență unică pentru mine pentru că pe lângă actorie am avut oportunitatea de a-mi  face singur scenele de luptă kung-fu și am avut parte de o echipă extraordinară de cascadori care m-au antrenat. Va fi o surpriză vizuală. Și În curând mă puteți vedea și pe marele ecran alături de Elijah Wood (Lord of the Rings) în comedia neagră Come to Daddy, regizat de Ant Timpson, lansat în Aprilie la Tribeca.

 

X
X
X