Rata infectărilor a depășit în Cluj-Napoca 1.5 cazuri la mia de locuitori. UPDATE Sălile de jocuri ar putea fi primele restricționate

UPDATE Sălile de jocuri ar putea fi primele restricționate, deoarece anchetele epidemiologice indică până acum un număr mai mare de cazuri în legătură cu acestea, comparativ cu cazurile care ar putea proveni din restaurante și cafenele. Rata cumulată a infectărilor cu noul coronavirus în Cluj-Napoca a ajuns joi aseară, în Cluj-Napoca, la 1,54 de cazuri la mia de locuitori. 

 

UPDATE (12.15) Sălile de jocuri, mai expuse decât restaurantele

„Aștepta analiza DSP, am primit deja niște date care îmi arată o vulnerabilitate crescută în zona sălilor de jocuri de noroc. Avem foarte multe cazuri care provin din această zonă, adică oameni care au fost în astfel de locuri și de acolo au generat mini-focare familiale, sau nu numai. În momentul de față, așa cum arată datele, cele mai mari probleme nu vin din zona restaurantelor și cafenelelor. Până la ședință voi mai primi niște date și vom vedea ce decidem”, ne-a declarat prefectul Mircea Abrudean. El a admis că ar putea fi luată și o decizie cu restricționarea în etape a localurilor, fiind vizate mai întâi sălile de jocuri și apoi restaurantele și cafenelele.

Decizia va fi luată însă astăzi după-masă, într-o ședință a Comitetului Județean pentru Situații de Urgență.

 

Incidența cazurilor a trecut de 1.5 la mie

Rata cumulată a infectării, sau incidența infectărilor, se referă la numărul de cazuri înregistrat în ultimele 14 zile, raportat la totalul populației, de peste 327.000 de locuitori în cazul municipiului Cluj-Napoca. Pe fondul unei creșteri accelerate a numărului de cazuri din ultima perioadă, la începutul săptămânii, rata incidenței ajunsese la 1.33, iar joi la prânz era de 1.43.

Prefectul județului, Mircea Abrudean, a declarat la EBS Radio că în condițiile depășirii ratei de 1.5, o primă posibilă decizie ar putea fi restricționarea activității în interior a restaurantelor, cafenelelor, sălilor de jocuri de noroc, la fel ca în municipiile Dej și Gherla. În privința instituțiilor de cultură situația urmează să fie analizată. De asemenea, spune prefectul, în măsura în care autoritățile locale au competența să o facă, va fi luată în considerare și interzicerea anumitor evenimente în aer liber.

Deciziile autorităților clujene în urma depășirii acestui prag al ratei de incidență a cazurilor urmează să fie luate astăzi în cadrul Comitetului județean pentru situații de urgență, după analiza furnizată de Direcția de Sănătate Publică din județ.

Joi, în Cluj, au fost anunțate 117 noi cazuri de COVID – 19, iar în spitale se aflau 347 de pacienți.

Ovidiu Cornea

Ne poți asculta și aici: