Războiul nu bate de două ori la ușă

Savanții Universității Princeton au realizat zilele trecute un experiment bizar în care au închipuit declanșarea unui conflict armat, nuclear, între Statele Unite și Rusia.

Într-o perioadă în care incidentele din Arabia Saudită alimentează un posibil scenariu de război iminent, o astfel de analiză ne aruncă brusc, și fără pregătire, în fața unei realități extreme.

Pornind de la amplasarea bazelor militare în Europa și în lume, scenariul a simulat, pe o hartă dinamică, toate momentele unui conflict atomic. Demonstrația devine înfricoșătoare abia în momentul când, pe grafica filmului, sunt consemnate estimările legate de victimele acestui coflict.

Astfel, aflăm pas cu pas cum crește numărul morților într-un astfel de scenariu. În primele ore, ar urma să dispară peste 90 de milioane de oameni. La un calcul simplu, aproape cinci Românii.

Întreaga Europă, și mare parte din Asia, ar urma să fie răscolite și contaminate radioactiv. În schimb, dacă privești atent harta, observi că emisfera sudică ar urma să fie ferită de consecințele conflictului. La o judecată simplă, cele mai confortabile locuri în cazul unui război atomic ar fi Noua Zeelandă, Madagascarul sau America de Sud.

Și cum războiul nu bate de două ori la ușă precum poștașul, avertismentul savanților de la Princeton e un strigăt plin de luciditate al unei ultime forme de rațiune.

 

Tudor Runcanu

 

Ne poți asculta și aici: