Rectorul UBB: „Indiferent cine vine la conducere, nu are decât să aplice cât mai bine strategia universității”

Universitatea „Babeș-Bolyai” are o strategie consolidată în timp, astfel că numele viitorului rector nu va influența decisiv dezvoltarea acesteia în viitor.

Este opinia actualului rector al UBB, academicianul Ioan Aurel Pop, care își încheie într-o lună cel de-al doilea mandat la conducerea universității.

El a precizat că în cei opt ani s-a concentrat deopotrivă pe construcția unor noi linii de studiu, dar și pe consolidarea activității deja existente.

„Această universitate are un proiect al ei, o strategie care merge așa de bine de atâția ani, încât toți rectorii care vin nu au decât să o aplice cât mai bine, să nu schimbe foarte mult, pentru că această strategie e gândită de părinții fondatori. Accentul cade, firește, pe științele fundamentale – matematică, fizică, chimie și biologie. Ele duc societatea mai departe, dar și pe științele sociale, pe arte – e cea mai complexă universitate din România din partea aceasta de Europă, cu trei limbi oficiale cu multe programe în engleză, franceză și italiană”, a declarat rectorul Universității „Babeș-Bolyai”, academicianul Ioan Aurel Pop.

Chiar dacă poziția UBB în topurile internaționale poate fluctua, instituția este una de nivel europan, consideră acesta.

„Când se făceau primele ranking-uri, acum 30 de ani, erau 10.000 sau 5.000 de universități care participau. Acum sunt 30.000 de universități, toate cu pretenții. Noi suntem, proporțional vorbind, dacă respectăm regula de trei simplă, între cele mai bune universități din lume și asta înseamnă că între 2-3% dintre universitățile lumii se află și Universitatea Babeș-Bolyai, alături de București, Iași, Timișoara, universități care au creat prestigiul șolii în această țară”, a mai spus rectorul UBB.

Universitatea „Babeș-Bolyai”, cea mai mare din România în ceea ce privește numărul de studenți, va avea începând de luna viitoare un nou rector.

Doi candidați s-au înscris în cursa pentru această funcție, profesorii Ioan Chirilă, președitele Senatului UBB și Daniel David, prorectorul de cercetare al universității.

Ovidiu Cornea

Citește și:

Doi candidați pentru funcția de rector al UBB. Un psiholog și un teolog

 

Ne poți asculta și aici: