Renovation Wave | Infrastructura școlară din Cluj-Napoca va fi modernizată cu fonduri europene

Structura școlară din Cluj-Napoca va fi modernizată prin intermediul proiectului Renovation Wave, lansat de Uniunea Europeană.

Proiectul Renovation Wave, lansat recent de președinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, va fi folosit la Cluj-Napoca și pentru dezvoltarea structurii de învățământ. Renovation Wave este un program nou, cu impact major pe calitatea vieții, educație, o Europă neutră din punct de vedere climatic, noi locuri de muncă și inovare.

Emil Boc a declarat la dezbaterea privind dezvoltarea infrastructurii educaționale, care a avut loc la Centrul de Inovare și Imaginație Civică, că Primăria lucrează deja de câteva luni pentru a pregăti acest program la Cluj.

„Ne pregătim să profităm de această șansă oferită de Uniunea Europeană de a ne moderniza infrastructura școlară”, spus Emil Boc.

Acesta a arătat că, până în prezent, 15 școli din Cluj-Napoca au fost modernizate, 16 necesită modernizare, iar 4 sunt în lucru. În ceea ce privește grădinițele, 21 de clădiri necesită lucrări de extindere, modernizare și măsuri pentru creșterea eficienței energetice, 22 de clădiri au fost modernizate, iar 3 clădiri sunt în curs de reabilitare.

„Am investit masiv și în ceea ce privește creșele, am triplat practic numărul de locuri, dar nu este încă suficient. Mai este nevoie ca până în 2024 să reușim să mai asigurăm 400 de locuri. Un proiect major al Clujului în ceea ce privește infrastructura educațională este de a avea un hub educațional în zona Borhanci, o zonă de dezvoltare și extensie a Clujului, care să cuprindă creșă, grădiniță, școală, liceu. Luăm în calcul un astfel de hub și în zona viitorului cartier Sopor”, a mai spus primarul Emil Boc.

Printre proiectele în pregătire se află reabilitarea şi modernizarea Școlii Gimnaziale „Alexandru Vaida Voevod”, dar și a străzilor adiacente, a Liceului Teoretic „Victor Babeș” și a străzilor adiacente, a Școlii Gimnaziale „Octavian Goga”, a Școlii Gimnaziale „Ion Creangă”, dar și a Grădiniței „Albinuța” și a străzii Aleea Peana. Toate proiectele privind unitățile de învățământ cuprind și lucrări pentru eficiența energetică a clădirilor.

La dezbatere s-a discutat și despre importanța amenajării curților unităților de învățământ și a fost prezentat și un ghid de amenajare, având la bază câteva studii de caz din oraș.

Astfel, în curțile tuturor școlilor se vor planta copaci, dar vor fi amplasate și puncte îngropate de colecatre selectiva a deșeurilor.