Restricțiile de circulație au intrat în vigoare. Ce trebuie să faceți

Miercuri, începând cu ora 12.00, au intrat în vigoare noile restricții stabilite prin Ordinul Militar numărul 3.

Astfel, începând de miercuri, de la ora 12.00, persoanele în vârstă de peste 65 de ani vor putea circula, cu anumite excepții, doar între orele 11.00 și 13.00. Excepție sunt cei care lucrează și trebuie să se ducă la muncă sau cei care au terenuri agricole pe care le lucrează.

Aceștia, la fel ca și restul populației, vor trebui să prezinte autorităților, în cazul în care li se solicită, actul de identitate dar și adeverințe sau declarație pe propria răspundere, în funcție de caz.

Cei care lucrează și se deplasează la și de la locul de muncă trebuie să prezinte legitimații de serviciu și/sau adeverință de la angajator.

Modelul de adeverință aici

 

Adeverința poate fi prezentată și de pe telefonul mobil sau tabletă.

Cei care nu se deplasează în interes de serviciu, doar în interes personal, indiferent despre ce este vorba, trebuie să prezinte o declarație pe propria răspundere.

Modelul îl aveți aici

Aceasta declarație poate să fie scrisă și de mână și poate fi folosită doar în ziua în care plecați de la domiciliu, lucru care va fi atestat și de data pe care o veți trece la final. Delarația scrisă de mână va prelua toate elementele prevăzute în model.

ADEVERINȚA ȘI DECLARAȚIA PE PROPRIE RĂSPUNDERE POT FI VIZUALIZATE ȘI DESCARCATE AICI.

Persoanele în vârstă de peste 65 de ani sunt încurajate să solicite ajutor pentru a restânge cât mai mult deplasările. La Cluj puteți face acest lucru la numărul de telefon pus la dispoziție de primărie – 0372 280 499 sau contactând asociațiile și organizațiile care, cu ajutorul voluntarilor, vă vin în ajutor.

 

Circulația tuturor persoanelor, potrivit Ordonanței Militare

Potrivit Ordonanței Militare nr. 3 din 24.03.2020, începând de astăzi, 25 martie, ora 12.00, se interzice circulația tuturor persoanelor în afara locuinței/gospodăriei, cu următoarele excepții:
a) deplasarea în interes profesional, inclusiv între locuință/gospodărie și locul/locurile de desfășurare a activității profesionale și înapoi;
b) deplasarea pentru asigurarea de bunuri care acoperă necesitățile de bază ale persoanelor și animalelor de companie/domestice, precum și bunuri necesare desfășurării activității profesionale;
c) deplasarea pentru asistență medicală care nu poate fi amânată și nici realizată de la distanță;
d) deplasarea din motive justificate, precum îngrijirea/ însoțirea copilului, asistența persoanelor vârstnice, bolnave sau cu dizabilități ori deces al unui membru de familie;
e) deplasările scurte, în apropierea locuinței/gospodăriei, legate de activitatea fizică individuală a persoanelor (cu excluderea oricăror activități sportive de echipă), cât și pentru nevoile animalelor de companie/domestice;
f) deplasarea în scopul donării de sânge, la centrele de transfuzie sanguină;
g) deplasarea în scop umanitar sau de voluntariat;
h) deplasarea pentru realizarea de activități agricole;
i) deplasarea producătorilor agricoli pentru comercializarea de produse agroalimentare.

Totodată, circulația persoanelor care au împlinit vârsta de 65 de ani, în afara locuinței/gospodăriei, este permisă numai în intervalul orar 11.00 – 13.00, strict pentru următoarele motive: deplasarea pentru asigurarea de bunuri care acoperă necesitățile de bază ale persoanelor și animalelor de companie/domestice, deplasarea pentru asistență medicală care nu poate fi amânată și nici realizată de la distanță, deplasarea din motive justificate, precum îngrijirea/ însoțirea unui minor, asistența altor persoanevârstnice, bolnave sau cu dizabilități, ori în cazul decesului unui membru de familie, deplasări scurte, în apropierea locuinței/gospodăriei, legate de activitatea fizică individuală a persoanelor (cu excluderea oricăror activități fizice colective), cât și pentru nevoile animalelor de companie/domestice. Circulația persoanelor peste 65 de ani, în exteriorul locuinței/ gospodăriei, este permisă și în afara intervalului orar 11.00 – 13.00, dacă aceasta se face în interes profesional ori pentru realizarea de activități agricole.
Persoanele cu vârste mai mari de 65 de ani, care prezintă urgențe medicale, vor apela numărul unic de urgență 112, pentru a fi preluate de serviciile de ambulanță.
Pentru verificarea motivului deplasării, angajații prezintă legitimația de serviciu sau adeverința eliberată de angajator, persoanele fizice autorizate, titularii întreprinderilor individuale, membrii întreprinderilor familiale, liber profesioniștii și persoanele care practică activități agricole prezintă o declarație pe propria răspundere, completată în prealabil, iar pentru verificarea motivului deplasării în alte situații, se prezintă o declarație pe propria răspundere, completată în prealabil. Pentru toate situațiile prevăzute în Ordonanța Militară nr. 3, persoanele vor prezenta și documentul de identitate.

X
X
X