Rețeta electronică a devenit, în sfârșit, realitate la Cluj. Trimiterea rețetei de medicamente pe e-mail a scutit de drumuri foarte mulți clujeni, dovedindu-și utilitatea în special în cazul bolnavilor cronici, care depind de administrarea tratamentelor.
Utilizarea acestei metode îi ajută în special pe bolnavii din zone unde accesul la medic este mai dificil, a spus Cătălina Mărginean, președinta Asociației Pacienților cu Afecțiuni Hepatice Cluj, în care sunt înscrise peste 600 de persoane. Dacă în privința bolnavilor cu hepatita C restricționarea accesului în spitale a pus probleme, din partea pacienților cu hepatita B semnalele au fost pozitive.
„În principiu, semnalele au fost pozitive, au reușit să își procure online, prin intermediul mailului, rețeta. Pentru cei cu hepatita B s-a primit în fiecare lună rețeta, după Program (programul național, n.red.). Probleme au întâmpinat pacienții cu hepatita C, în sensul că după prima săptămână în care am intrat în stare de urgență, nu s-a mai intrat în programul de interferon-free (fără interferon, n.red.). Iar acest lucru pentru unii pacienți, care au o situație mai gravă, a fost un lucru greu”, a spus Cătălina Mărginean, care a făcut un apel cu această ocazie la medicii specialiști să înceapă să facă din nou programările pentru persoanele cu hepatită C care necesită intrarea în programul național de interferon.
Utilă în special în mediul rural
„Cu siguranță mediul online ne oferă și avantaje, avantajul timpului, care de foarte multe ori e important. Pentru un pacient este important să își primească rețeta pe mail. Pentru că nu vorbim doar de pacienți care se află într-un oraș, sau în apropierea unui medic de familie, sau medic specialist, vorbim și de pacienți și din mediul rural, de exemplu, unde accesul este mult mai dificil”, a mai spus Cătălina Mărginean.
Chiar și pentru pacienții nefamiliarizați cu mediul online rețeta transmisă pe mail aduce beneficii.
„Chiar dacă pacientul este în vârstă și nu are cunoștințele sau abilitatea necesară de intra pe un mail, au copii sau alți aparținători care să îi ajute și este un avantaj, bineînțeles”, a precizat Asociației Pacienților cu Afecțiuni Hepatice Cluj
„În sfârșit rețeta electronică e electronică!”
Pe fondul reducerii substanțiale a consultațiilor directe, medicii de familie și-au transferat o parte din activitatea cu pacienții în mediul online.
„În sfârșit rețeta electronică este electronică, pentru că până la urmă Covid-ul ăsta ne-a ajutat să vedem câte metotde bune avem la îndemână și să reducem din birocrație, putem în sfârșit să nu mai listăm rețeta electronică, ci să o trimitem direct pacientului pe mail, acolo unde au mail, sau din aplicație se poate direct descărca rețeta și cu ea se poate prezenta pacientul la farmacie”, a spus Emiliana Costiug, medic de familie.
Sprijin cu procurarea de medicamente
La Cluj s-au dezvoltat și alte proiecte care a scutit în special pacienții vârstnici de deplasări la medic sau farmacie. Unul dintre ele este Cluj Help, prin care voluntarii le procură bolnavilor cronici, tot pe baza rețetei electronice, tratamentele de care au nevoie și le duc la domiciliul acestora.
Ovidiu Cornea