Rezidenții, chemați să îi ajute pe medici în spitale

Autoritățile au decis ca începând de azi, medicii rezidenți să îi sprijine pe medicii din spitale și din unitățile de primiri urgențe.

De asemenea, medicii rezidenți vor fi repartizați și la direcțiile de sănătate publică.

„Rezidenții la specialitățile medicină de urgență, anestezie terapie intensivă, boli infecțioase, vor întrerupe stagiile de practică în toate celelalte secții în care sunt distribuiți și se vor prezenta la centrele de îndrumare pentru includerea în turele și gărzile din secțiile a căror specialitate o urmează”, a anunțat ieri seară Raed Arafat, secretar de stat în Ministerul Afecerilor Interne.

Rezidenții în specialitățile medicină de internă și medicină de familie se vor prezenta la Direcțiile de Sănătate Publică în vederea repartizării la Serviciile Județene de Ambulanță, unitățile de primiri urgențe, camerele de gardă sau secțiile de spital, în funcție de necesități.

Rezidenții din alte specialități medicale decât cele enumerate vor fi luați în evidență pentru a fi repartizați în funcție de necesități.

Raed Arafat a mai spus că rezidenții aflați în alte centre decât cele de îndrumare se vor prezenta la responsabilii de rezidențiat în vederea luării în evidență și repartizării în funcție de necesități.

În localitățile unde sunt mai multe spitale, rezidenții vor fi repartizați în funcție de nevoile fiecărei unități spitalicești, în colaborare cu Direcțiile de Sănătate Publică.

„Programul de pregătire pentru obținerea atestatului în medicină de urgență prespitalicească va fi suspendat și cursanții se vor întoarce de urgență la unitățile de unde provin. La nivelul fiecărui centru universitar, din cadrul facultăților de medicină, vor fi recrutați studenți, începând cu cei din anul patru, pe bază de voluntariat, pentru a sprijini activitățile din camerele de gardă. Studenții recrutați vor desfășura activități de sprijin doar în situația depășirii capacității curente a unităților medicale”, a mai arătat secretarul de stat.

Sursa foto: Spitalul de Urgență Cluj

Ne poți asculta și aici: