Rezultate finale alegeri parlamentare 2020

PSD, PNL, USR PLUS, AUR și UDMR au obținut cele mai multe voturi la alegerile de duminică și vor forma viitorul Parlament, potrivit datelor finale anunțate de Biroul Electoral Central. PMP și Pro România nu au trecut pragul electoral.

PSD a obținut la Camera Deputaților 28,9%, iar la Senat 29,32 de procente.

PNL a primit 25,19% din voturi pentru Camera Deputaților și 25,58% pentru Senat.

USR PLUS a înregistrat 15,37% la Camera Deputaților și 15,86 de procente la Senat.

Alianța pentru Unirea Românilor a primit 9,08% din voturi pentru Camera Deputaților și 9,17% la Senat, iar UDMR 5,74% la Camera Deputaților și 5,89 de procente la Senat.

PMP a înregistrat 4,82% la Camera Deputaților și 4,93% la Senat, iar Pro România 4,09% la Camera Deputaților, iar la Senat 4,13 procente.

Datele sunt obținute din centralizarea rezultatelor înainte de soluționarea contestațiilor depuse la Biroul Electoral Central.

Preşedintele Klaus Iohannis discută, cu liderii PNL, USR-PLUS şi UDMR pe tema majorităţii parlamentare şi a formării Guvernului.

Partidul Național Liberal a anunțat deja că l-a propus pe actualul ministru al Finanțelor, Florin Cîțu, pentru funcția de premier.

USR-Plus a mers la Cotroceni cu varianta Dacian Cioloș pentru postul de șef al Executivului. Pe de altă parte, UDMR a lăsat să se înțeleagă că ar fi de acord cu propunerea liberalilor, Florin Cîțu.

În schimb, social-democrații, care nu au fost chemați până acum la discuții de șeful statului, au avansat zilele trecute numele medicului Alexandru Rafila pentru funcția de prim-ministru.

După întâlnirea cu președintele Klaus Iohannis ar urma să înceapă negocierile oficiale între partide şi împărţirea posturilor din Guvern şi de la conducerile celor două Camere ale Parlamentului.  

 

Ne poți asculta și aici: