România așteaptă vaccinul anti-Covid. În cea mai bună variantă, la finalul primăverii va fi imunizată și populația generală

Primele tranșe de vaccin anti-Covid vor ajunge în România cel mai probabil la începutul anului viitor.

Primii care vor fi imunizați sunt angajații din sistemul medical, persoanele din categorii vulnerabile și voluntarii care vor participa la acțiunea de vaccinare, între care se numără și studenții de la medicină, a anunțat președintele Klaus Iohannis.

El a precizat că reprezentanții Administrației Prezidențiale și ai Guvernului se vor vaccina după ce în țară va ajunge cea de a doua tranșă de doze.

Klaus Iohannis a declarat că populația generală ar urma să fie cuprinsă în schema de imunizare din primăvara anului viitor.

„Vaccinarea în masă, deci a populației care nu este nici în prima linie, nici cu comorbidități se va produce, probabil, în primăvară. Deci puntem să ne gândim că undeva la începutul anului, în ianuarie, februarie, în cea mai bună variantă, va începe cu personalul medical. Se va merge mai departe în tranșe, și poate până la sfârșitul primăverii să terminăm prima rundă de vaccinare pentru toată lumea”, a spus șeful statului.

Klaus Iohannis a mai precizat că în campania de vaccinare împotriva Covid-19 vor fi implicați medici civili și militari, asistenți medicali și voluntari.

Un prim vaccin a început să fie livrat în Europa

Un prim vaccin împotriva Covid-19, cel dezvoltat de compania Pfizer, despre care se spune că are o eficiență de 95%, a început să fie livrat în Europa.

Aprobările pentru acest produs sunt așteptate în a doua parte a lunii viitoare, de la Agenţia Europeană a Medicamentului. Transportul vaccinului anti-Covid a fost realizat pe calea aerului, în condiții speciale, fiind nevoie de o cantitate enormă de gheaţă uscată, de 5 ori mai mare decât cea permisă în mod normal. Asta pentru că dozele trebuie ţinute la -75 de grade Celsius.

Compania aeriană responsabilă cu transportul vaccinului anti-Covid va efectua în următoarea perioadă mai multe zboruri între Chicago și Bruxelles.

 

Sursa foto: pixabay.com

 

Ne poți asculta și aici: