România poate accesa până la 5 miliarde de euro de la UE pentru a ajuta firmele și angajații afectați de criză

Șomajul tehnic va fi în continuare plătit în România. Mai mult, pentru cei care se întorc la muncă, statul va garanta o parte din salariu. Pentru asta se vor accesa de la Uniunea Europană sume de până la 5 miliarde de euro.

Premierul Ludovic Orban a declarat că România va accesa importante sume de bani de la Uniunea Europeană pentru sprijini angajații și angajatorii care au avut de suferit din cauza pandemiei.

Consiliul Uniunii Europene a aprobat un program prin care UE ajută statele membre pentru a finanța măsurile active de ocupare a forței de muncă, astfel că România are garanția că va beneficia de finanțare pentru a putea pune în practică măsurile de ocupare gândite de Guvern, pentru angajați și angajatori, a spus primul ministru.

„Prin intermediul acestui program, țările membre pot să acceseze sume importante de bani cu condiția oferirii unor garanții. În ceea ce privește România, țara noastră trebuie să ofere o garanție de până la 4 milioane de euro și va beneficia, conform calculelor noastre – sigur în funcție de mecanismul de repartiție a fondurilor respective – de o sumă între 3 și 5 miliarde de euro, suma totală care va fi folosită în acest program fiind de 100 de miliarde de euro”, a spus premierul, potrivit Mediafax.

Ludovic Orban a arătat că în cadrul planului de reconstrucție economică a României, Guvernul a prevăzut un set de măsuri de susținere a angajaților și a angajatorilor în perioada care va urma.

„În primul rând, pentru acele domenii în care se vor menține restricțiile după data de 1 iunie, vom continua plata șomajului tehnic. Pentru toate domeniile care își vor relua activitatea ca urmare a relaxării restricțiilor, șomajul tehnic va fi înlocuit de o măsură activă de susținere a reluării activității de către angajați, prin alocarea unui procent din salariul brut al angajatului de până la 41,5%”, a anunțat premierul.

Acesta a arătat că, potrivit evaluării Guvernului, există aproape 600.000 de români care s-au aflat în șomaj tehnic și până la 700.000 de români care vor fi în căutarea unui loc de muncă. De asemenea, la aproape 350.000 de români li s-a încheiat contractul de muncă, iar între 300.000 și 350.000 de români s-au întors în țară și vor fi în căutarea unui loc de muncă.

„Din acest motiv, pe lângă măsura activă acordată pentru reluarea activității angajaților din companiile care au fost afectate de măsurile de restricție sau au fost afectate indirect de criza economică vom folosi mai multe măsuri active dedicate diferitelor categorii de angajați. Vom acorda o un procent de până la 30% din salariul brut companiilor care vor angaja oameni aflați în căutarea unui loc de muncă, care vor oferi locuri de muncă cetățenilor români care sunt în căutarea unui loc de muncă pe o perioadă de cel puțin trei luni de zile. De asemenea, există o serie de categorii de angajați pentru care angajarea este mai dificilă, cum sunt tinerii absolvenți sau persoanele aflate aproape de vârsta de pensionare și care mai greu își găsesc locuri de muncă”, a spus Ludovic Orban.

Pentru aceste categorii vor fi dezvoltate instrumente de susținere a angajărilor mult mai generoase, practic urmând ca Guvernul să susțină un procent semnificativ din salariul brut o perioadă de timp mai lungă. Pentru aceste cazuri, Guvernul va pune anumite condiții, una dintre ele fiind ca după încetarea perioadei de plată a sumei în cadrul măsurilor active, o perioadă de timp compania să mențină angajații care au beneficiat de aceste măsuri.

Totodată, premierul Ludovic Orban a promis că vor fi luate măsuri de susținere și pentru zilieri, în acest caz urmând să fie adoptat un act normativ.

 

Sursa foto: pixabay.com