Românii vor putea opta pentru buletine electronice

Legea care permite trecerea la buletinul electronic, cu cip, a intrat în vigoare vineri, 7 august.

 

Acesta conține mai multe date personale și va putea fi utilizat inclusiv pentru serviciile medicale, în locul cardului de sănătate. Trecerea la cartea de identitate electronică este opțională și se va face doar atunci când condițiile tehnice o vor permite. Pe un astfel de buletin, pe lângă datele personale, vor fi incluse imaginea feței, amprentele a două degete și o semnătură digitală a titularului.

Potrivit noii legi, și copiii sub 14 ani vor putea avea cărți de identitate simple sau electronice, dacă părinții vor dori acest lucru. Varianta cu cip a buletinului nu va conține, însă, în cazul copiilor mai mici de 12 ani, și amprentele lor.

În funcție de vârsta titularului, noile documente vor avea o valabilitate de doi ani (pentru copiii sub 14 ani), de patru ani (pentru cei între 14 și 18 ani), respectiv de zece ani (pentru majori).

Tot de vineri dispar complet din legislație și cărțile de alegător. Acestea existau oricum doar în teorie, pentru că, în realitate, nu au fost folosite la vot în cei zece ani de la apariția lor.

 

Sursa foto: Google

 

Ne poți asculta și aici: