S-a aprobat bugetul pentru noul Parc Caragiale: acces la apă, istorie și parcări desființate, pentru o zonă mai atractivă

Descoperirea Canalului Morii, cu acces la apă pentru vizitatori, punerea în valoarea a ruinelor medivale și transformarea radicală a unei străzi. Acestea sunt principalele obiective ale proiectului de reamenajare a parcului I.L. Caragiale și a străzii Octavian Petrovici, al cărui buget a fost aprobat joi de Consiliul Local.

Valoarea lucrărilor, care vor dura doi ani, ajunge la peste 24 milioane de lei, cu TVA.

Acoperită în anii ’80, porțiunea Canalului Morii din Parcul Caragiale va fi din nou scoasă la lumină. Vor fi făcute amenajări peisagistice, dar și de acces al vizitatorilor la luciul de apă. Va exista și o pasarelă peste al doilea curs de apă ca importanță a orașului, care va iniția un traseu de promenadă ce va avea ca punct final Cetățuia. Va fi păstrată vegetația valoroasă din parc, care își va extinde suprafața în zona din fața Palatului Telefoanelor. Parcările de aici vor fi desființate, la fel ca și cele de pe strada Octavian Petrovici, care va fi reabilitată și dotată cu iluminat și mobilier urban nou. Spre deosebire de alte străzile centrale, intens tranzitate auto, zona va permite cercetări arheologice mai amănunțite, pentru descoperirea limitei celei de-a doua incinte medievale a orașului:

„Am prins sumă consistentă pentru cercetare arheologică, dat fiind că acolo se și știe că există niște lucruri care merită scoase la iveală și documentate pentru că acolo nu există un deranj de trafic atât de mare”, a spus pentru EBS Radio arhitectul Vlad Rusu.

Descoperirile arheologice ar urma să fie puse în valoare și la suprafață și vor ilustra evoluția istorică. Per total, intervențiile urmează să crească potențialul turistic al parcului, potrivit documentului care a stat la baza hotărârii de Consiliu Local prin care a fost aprobat proiectul.

Skateboarding-ul, una dintre facilitățile din prezent ale parcului, va putea fi practicat în continuare și în noua conformație a zonei. Lucrările ar urma să înceapă la începutul anului viitor.

Ovidiu Cornea

Ne poți asculta și aici: