S-a lansat licitația pentru noul sistem de salubrizare

Județeul Cluj își va schimba complet modul de colectare și tarifare a deșeurilor.

După colectare, deșeurile din întreg județul vor fi duse la CMID

 

Asociația Eco-Metropolitan a lansat licitația pentru concesionarea serviciilor de salubrizare din județul Cluj. Deșeurile nu vor mai fi ridicate distinct pe fiecare localitate în parte, ci pe trei loturi, astfel:
– Lotul 1: (zona 1) Cluj-Napoca – Huedin (zona 2), plus alte 40 de comune, din cele două zone
– Lotul 2: Turda – Câmpia-Turzii și alte 13 comune
– Lotul 3: Dej-Gherla, plus alte 20 de comune

Licitațiile vor fi atribuite pe loturi, astfel că vor exista maximum trei operatori de salubritate pentru întreg județul.

Valoarea totală a contractului pentru cele trei loturi este de peste 820 de milioane de lei. Cea mai mare valoare, aproape 540 de milioane de lei, este pentru contractul aferent Lotului 1, care cuprinde municipiul Cluj-Napoca, orașul Huedin și alte peste 40 de comune.

Ofertele se pot depune până în 30 octombrie.

Potrivit reprezentanților Asociației Eco-Metropolitan, noul sistem de colectare va elimina diferenețele de tarifare între o localitate și alta. Fiecare operator va colecta deșeurile selectiv, dar va opera totodată și câte o stație de transfer, care se află în Huedin, Mihai Viteazu și Gherla, de unde gunoaiele vor ajunge la Centrului de Management Integrat al Deșeurilor (CMID).

„Nu o să mai avem 20 sau 30 de operatori cum am avut până acum. Vom evita astfel și situațiile de tip monopol, într-o comună limitrofă, spre exemplu, o companie putea să solicite un anumit preț, iar dacă nu era acceptat, să spună că nu asigură serviciul și așa se poate ajunge în situații în care avem deșeuri în văi și în tot felul de locuri. Va fi un preț unitar pe fiecare loc, iar după aceea toți utilizatorii serviciului de salubritate vor fi instruiți să colecteze selectiv, încă de la sursă. Pentru cantitățile care se reciclează selectiv și sunt astfel ridicate de către operatorul de salubritate, oamenii și Unitățile Administrativ Teritoriale nu vor plăti, pentru că sunt subvenționate”, a declarat pentru EBS Radio inginerul Iancu Pintea, reprezentant al Asociației Eco-Metropolitan Cluj.

Reprezentanții asociației, care reunește Consiliul Județean și cele 81 de unități administrativ teritoriale din județ, speră că până la finalul anului vor putea fi semnate contractele cu noii operatori.

„Licitațiile vor fi organizate pentru trei loturi, dar poate câștiga un singur operator, sau trei. Din experiența altor județe, pot apărea contestații, ceea ce poate duce termenul de semnare a contractelor la 7-8 luni”, a adăugat Iancu Pintea.

Deșeurile care vor fi colectate și transportate în noul sistem vor ajunge la Centrul de Management Integrat al Deșeurilor. Prima celulă va fi finalizată până la sfârșitul anului, spune președintele Consiliului Județean Cluj, Alin Tișe.

„Deșeurile în județul Cluj, după ce vor fi colectate și preselectate în Stațiile de Transfer, vor fi duse în acest Centru de Management Integrat al Deșeurilor, unde vor fi prelucrate, transformate în compost, folosită stația de piroliză pe care o avem și doar produsul final, un compost, asemenea pământului pe care îl folosim, în zona de case, la ghivece, pentru flori, va fi depus în această celulă. Aceste trei celule, pentru că sunt trei în total, vor acoperi necesarul județului în privința deșeurilor pentru următorii 20 de ani”, a declarat Alin Tișe.

Prima celulă a Centrului de Management Integrat al Deșeurilor ar urma să devină funcțională în acest an. Atât realizarea CMID, cât și reorganizarea salubrizării în județ fac parte din proiectul Sistem Integrat de Management al Deșeurilor, lansat în urmă cu mai mulți ani și care beneficiază de finanțare europeană.

 

Ovidiu Cornea