S-a lansat licitația pentru teritoriul „inteligent” al Clujului. Firmele locale, așteptate cu soluții

Firmele de IT clujene sunt așteptate cu soluții de digitalizare a activității instituțiilor publice. Proiectul Smart Teritory dispune de o finanțare de 3 milioane de lei, bani europeni.  

CJ a lansat recent un concurs de soluții pentru realizarea proiectului Smart Teritory, un sistem infomatic integrat care să includă un ghișeu electornic unic, digitalizarea arhivei, dar și un atlas teritorial.

Astfel, cetățenii vor putea vedea istoricul unui teren, atât din punct de vedere urbanistic, cât și al racordării la utilități, iar timpul de eliberare a autorizațiilor de construire va scădea considerabil. Pentru ca astfel de proiecte să devină realitate, este nevoie și de adaptarea legislației, spune directorul clusterului Transilvania IT, care reunește aproximativ 80 de companii clujene din domeniu, la care se adaugă universități și autorități locale.

„Într-adevăr majoritatea companiilor din regiune au clienți în afara României, lucrează pe proiecte de outsouscing, sau chiar livrează proiecte inovative în colaborare cu partaneri de afară, însă un lucru pozitiv determinat de această pandemie este întoarcerea interesului acestor companii și înspre piața locală și naționlă. Din discuțiile cu partenerii noștri, o parte dintre ei analizează poisibilitatea depunerii  de oferte pentru acest concurs”, a spus pentru EBS Radio Bianca Muntean, reprezentanta clusterului.

Conform anunțului de licitație, „concursul își propune implicarea comunității din domeniul IT pentru a dezvolta împreună o soluție software inovatoare care să asigure digitalizarea administrației publice de la nivelul Consiliului Județean Cluj, în scopul de a debirocratiza radical relația cetățean – instituție publică, de a ridica nivelul serviciilor la standardele erei digitale și de a rupe bariera mentală a reticenței administrației la schimbări inovative”.

Valoarea contractului pentru proiectul Smart Teritory acordat câștigătorului, finanțat cu bani europeni, ajunge la aproap dis. Ofertele se depun până în 3 august.

 

Ovidiu Cornea

 

Sursa foto: pixabay.com

 

Ne poți asculta și aici: