Salvați biserica din Săliștea Veche! Lăcașul de cult, monument istoric, stă să se prăbușească

Este nevoie urgentă de fonduri pentru salvarea uneia dintre „bisericile călătoare” ale Transilvaniei.

Situația în care se găsește lăcașul de cult din Săliștea Veche, județul Cluj, este critică, iar dacă lucrările nu încep înainte de venirea iernii, monumentul riscă să se transforme într-o ruină.

Protopopiatul Ortodox Român Cluj 1 a demarat o campanie pentru restaurarea bisericii care are o istorie aparte.

„Monument istoric datat din secolul XVIII, biserica de lemn din Săliștea Veche se distinge prin superbul portal de la intrare, decorat cu tema pomului vieții și a raiului ceresc. A fost adusă în anul 1911 din Sânmărtin, așadar face parte din bisericile călătoare ale Transilvaniei, una dintre averile pe care le are neamul românesc pe aceste meleaguri. Este o biserică de mici dimensiuni și se găsește într-un stadiu avansat de degradere. Vântul a desfăcut tabla de pe acoperiș, astfel încât în ea astăzi plouă, iar peretele dinspre miazăzi este distrus într-o proporție covârșitoare. Sperăm să putem să strângem o sumă de bani suficientă să putem să demarăm lucrările”, spune preotul protopop Dan Hognogi.

Suma necesară restaurării bisericii este de aproximativ 200.000 de lei, iar inițiatorii campaniei au reușit să strângă un sfert din aceasta.

Cei care vor să se implice pentru a salva monumentul din Săliștea Veche o pot face prin donații în contul deschis la Banca Transilvania, respectiv RO39BTRLRONCRT0372674701 (cont deschis de Protopopiatul Ortodox Român Cluj 1).

În această vară, o altă biserică din zonă a fost restaurată, de data aceasta cu ajutorul voluntarilor de la Ambulanța pentru Monumente, care au readus la viață lăcașul de cult din lemn de la Săliștea Nouă.

 

Ioana Pîrlea

 

X
X
X