Sărbători anti-risipă. De ce trebuie să țineți cont când faceți cumpărături

Risipa alimentară de sărbători poate fi redusă dacă avem în vedere câteva sfaturi simple.

De sărbători cumpărăm mult mai mult decât putem consuma, astfel că este necesar să analizăm care este cantitatea de mâncare de care avem cu adevărat nevoie.

Camelia Gui, coordonatorul Food Waste Combat, un proiect care luptă pentru a reduce risipa alimentară, ne spune care sunt aspectele pe care trebuie să le luăm în considerare când facem cumpărăturile pentru mesele de sărbătoare.

„De sărbători, noi cumpărăm de patru ori mai mult decât este necesar. Și atunci, implicit, risipa este mare. Țineți minte că înainte de a face cumpărături trebuie să țineți cont dacă chiar vine cineva în vizită să împartă masa cu voi și să țineți cont de faptul că puteți estima cumpărăturile, porțiile. Apoi, odată ajunși acolo încercați să luați produse pe care le puteți folosi în mai multe feluri: de exemplu orez sau smântână lichidă pe care o puteți folosi și la ceva dulce și la ceva sărat. Încercați să cumpărați lucruri care se pot folosi și combina felurit. Dacă luați pâine țineți minte treaba cu congelatorul: dacă luați mai multă o puteți conserva în congelator, dacă vreți să o uscați puteți face pesmet, sosuri cu pesto sau chifteluțe”, a spus Camelia Gui.

Decembrie este luna în care facem cea mai mare risipă când vine vorba de mâncare.

În total, aproximativ două milioane de tone de alimente se aruncă, anual, în România. Jumătate din această cantitate este reprezentată de resturile alimentare care provin din gospodării.

 

Ioana Pîrlea

 

Sursa foto: pixabay.com

 

Ne poți asculta și aici: