Sărbătorile Pascale pe timp de coronavirus

Măsurile impuse de Ordonanțele Militare transformă radical modul de desfășurare a slujbelor de Paști, la care credincioșii nu vor putea fi prezenți, dar și ceremoniile specifice.

Comunitatea catolică sărbătorește Paștele duminica aceasta, iar la Cluj, la unul din ritualurile principale, de sfințire a focului în fața bisericii, s-a renunțat. Slujbele vor fi transmise atât la radio cât și în mediul online, încă de astăzi, Joia Mare, pe site-uri dedicate, atât în limba maghiară cât și în română. La Bisierica Piaristă de pe strada Universității, orarul slujbelor a fost adaptat în acest an, spune Stelian Vereș, preot în cadrul parohiei:

„Vinerea Mare, celebrările vor începe la ora 18.00, iar în Sâmbăta Sfântă la ora 19.00. Vom transmite slujbele online, pe pagina de Facebook a Bisericii Piariste. Acest lucru îl facem de trei săptămâni, de când a început pandemia mult mai serios la noi în țară și am primit foarte multe mulțumiri. Sunt persoane în vârstă care și-au făcut cont de Facebook doar ca să poată să vadă Sfânta Liturghie”, ne-a declarat preotul Stelian Vereș.

Slujbele pascale din bisericile ortodoxe clujene vor putea fi ascultate în primul rând la radioul patronat de către Mitropolia clujeană. Arhiepiscopia ortodoxă a Clujului va păstra distribuirea pâinii și a vinului sfințite, cunoscute drept Paști, însă ritualul a fost adaptat, iar acestea vor fi duse la ușa credincioșilor, explică preotul Bogdan Ivanov:

„Toate parohiile vor pregăti Paștile sub forma unei prescuri sau a unei pâinișoare mici, care vor fi ambalate în plastic și, alături de un recipient cu vin, le vor pune într-o pungă pe care o vor sigila. Aceste daruri se vor sfinți după Liturghia din Joia Mare și din acel moment vor putea fi împărțite, cu ajutorul unor voluntari, credincioșilor care solicită acest lucru, la casele lor”, a precizat preotul Bogdan Ivanov.

De asemenea, vineri şi sâmbătă (17 și 18 aprilie), Paștile vor fi distribuite gratuit credincioşilor ortodocși, în locuri special amenajate în afara lăcaşurilor de cult. Personalul deservent va purta mască şi mănuşi de protecţie, potrivit unei hotărâri a Patriarhiei Române.

În bisericile greco-catolice clujene s-a renunțat la distribuirea în acest an a Paștilor, însă dispozițiile finale vor fi stabilite de Arhiepiscopia cu sediul la Blaj. Slujbele vor fi de asemenea transmise în mediul online.

 

Ovidiu Cornea

 

Sursa foto: https://www.mitropolia-clujului.ro/

 

Ne poți asculta și aici: