Scădere de impozit pentru clădirile nerezidențiale, la Cluj. Director de cluster: „Să se regăsească și la chiriaș”

Autoritățile locale pregătesc mai multe măsuri pentru sprijinirea mediului de afaceri clujean, printre care și scăderea cu până la 50% a impozitului pe clădirile nerezidențiale din oraș. Propunerea, agreată de mai multe firme, trebuie să se regăsească și în prețul plătit de chiriași, spun reprezentanții acestora.  

Măsurile pregătite de autoritățile locale, dar și alte propuneri din partea mediului de afaceri, au fost discutate în dezbaterea online organizată marți de Primăria clujeană pe tema stării economiei locale.

O decizie, după 30 iunie

Modul de aplicare a măsurilor amintite, care ar trebui doar particularizate la nivel local, va fi decis după execuția bugetară aferentă primelor șase luni din an, a anunțat primarul Emil Boc. Potrivit acestuia, municipalitatea va putea stabili, prin hotărâre de Consiliu Local,  până în 14 august, ce măsuri și în ce formă vor intra în vigoare, a explicat primarul Emil Boc:

„După 30 iunie vom putea să știm financiar cum stăm și cum ne vom putea permite sprijinul financiar pe cele 3 forme pe care le avem la dispoziție, este vorba de ordonanța 29 pe 2020 pentru amânarea la plată a unor chirii pentru cei care sunt într-o asemenea situație (adică au în chirie spațiu de la Primărie, n.red.), scutirea de la plata de la impozit cu până la 50%, cu un procent pe care dacă legea ne va permite vom vedea, pentru clădirile nerezidențiale din Cluj și evident proiectul care vizează scutirea de la plata penalităților dacă îți plătești debitul principal – proiect care va intra în dezbatere publică și va deveni operațional în această toamnă, așa cum a fost aplicabil și în ceilalți ani”, a spus primarul Emil Boc.

El a subliniat că măsurile se află în analiză și că totul va depinde de execuția bugetară a municipiului Cluj-Napoca de la 6 luni, „pentru a ști cât și cum ne putem permite să interferăm fără a periclita funcționarea orașului, pentru că până la urmă trebuie să plătim curent și ridicarea gunoiului, în fiecare zi din oraș, aceste servicii trebuie asigurate”, a spus edilul.

Mall-ul din Gheorgheni cere reducerea impozitului

Reducerea sau chiar scutirea de impozit pe clădirile nerezidențiale a fost cerută printr-o solicitare scrisă inclusiv de către reprezentanții mall-ului din Gheorgheni.

„Mall-urile au fost în prima linie a entităților afectate de măsurile de evitare a răspândirii pandemiei. Avem mulți operatori afectați. În acest context am propus, am făcut chiar o solicitare către autoritățile locale pentru a lua în calcul această posibilitate de a reduce impozitul, în măsura în care se va decide în acest sens va ajuta acești operatori, aș spune și mai mult, acești operatori locali, pentru că am constatat că printre operatori, cu cât sunt de anvergură mai mică, sunt afaceri de familie, locale, sunt mai afectați, planurile lor de afaceri sunt pe termen mai scurt, resursele lor sunt mai limitate, ar fi un mesaj pe care autoritățile l-ar transmite mediului de afaceri, în special local”, a spus în cadrul dezbaterii Sorin Guttman, managerul complexului comercial clujean.

„Reducerea să se regăsească și la chiriaș!”

Cererea este susținută și de firme din alt domeniu, precum cel al tehnologiei informației, a spus directorul executiv al clusterului Transilvania IT, Bianca Muntean, care a ținut însă să completeze:

„Din câte cunoaștem, aceasta era una din problemele discutate cu mediul de IT, clădirile pe care acestea le ocupă și pe care nu le-au mai folosit în aceste două luni, au fost goale, dar negocierea legată de plata chiriei știu că în cele mai multe cazuri nu a mai avut loc. De aceea, dacă va fi o decizie legată de plata impozitului este bine ca acest beneficiu să se regăsească și la chiriaș”, a transmis Bianca Muntean.

Remarca a fost susținută și de primarul Emil Boc, acesta transmițându-i șefului Direcției Taxe și Impozite, Victor Rădoi, să analizeze corelarea reducerii preconizate la plata impozitului, plătit în mod normal de către proprietar, cu efectul asupra costului chiriei.

Ovidiu Cornea

FOTO Arhivă