Școlile de cartier câștigă teren. Record de clase pregătitoare la o unitate de învățământ din Mărăști

Școlile de cartier din Cluj-Napoca devin din ce în ce mai căutate în fiecare an de părinții care își înscriu copiii în clasa pregătitoare. Față de planul de școlarizare inițial, unitățile de învățământ din județ au cerut o suplimentare cu 27 de clase, dintre care cele mai multe sunt la școli de cartier.

Astfel, s-au cerut clase suplimentare pentru clasa pregătitoare, față de cifra de școlarizare pe fiecare școală aprobată inițial, la școala Ion Agârbiceanu (5 clase suplimentare), Onisifor Ghibu (3), dar și la Emil Isac, Alexandru Vaida Voievod din cartierul Între Lacuri, sau Traian Dârjan, din Someșeni, și școala Gheorghe Șincai din Florești. Dintre unitățile de învățământ din centru, doar la Ion Bob și la liceul Apczai Csere, s-a cerut o suplimentare  de trei, respectiv 2 clase.

Zece clase la o școală din Mărăști

Recordul de școlarizare în clasa pregătitoare este la școala „Ion Agârbiceanu” din cartierul Mărăști, unde vor funcționa nu mai puțin de 10 clase pregătitoare, cele mai multe din județ, cu peste 270 de elevi. Aceasta a pus însă o presiune suplimentară și pe asigurarea spațiilor, mai ales în contextul măsurilor de distanțare fizică.

„Am folosit sala multifuncțională și sala de mese, am relocat serviciul contabilitate și sala profesorală, am obținut finanțare și pentru 2 săli de clasă formate din containere modulare. Acestea urmează să ajungă, noi le-am achiziționat. Simțeam încă din martie că vom ajunge la 10 clase  pregătitoare. Anul trecut am avut 8. Și logistica ne ajută, dar s-a schimbat foarte mult mentalitatea corpului profesoral, vin cadre didactice tot mai dedicate și atunci părinții și copiii simt lucrul acesta”, a spus, pentru EBS Radio, directoarea unității de învățământ, Paula Balica.

Din toamnă, elevii din clasele 0-4, dar și cei din clasa a VIII-a vor veni la școală față în față, în timp ce restul claselor vor alterna o săptămână de învățare online cu una de prezență fizică la școală.

Condițiile sunt la fel de bune ca la școlile din centru

Mai multe instituții de învățământ din cartiere, precum Onisifor Ghibu, școlile Iuliu Hațieganu, Ion Creangă sau Octavian Goga, sunt tot mai căutate de părinți în fiecare an. Scăderea presiunii pe școlile de centru este benefică, spune inspectorul școlar general Marinela Marc.

„Cred că apelurile repetate spre părinți de a vedea și școlile de cartier, vizitele pe care le-au făcut acolo, în cadrul Zilei Porților Deschise, i-a lămurit pe aceștia că sunt condiții la fel de bune, resurse umane la fel de bine pregătite și nu merită să își trezească copilul cu noaptea în cap și să îl chinuie să ajungă la o școală din centru, care sunt suprapopulate și nu prea au spații adiacente pentru desfășurarea altor activități, așa cum se întâmplă la școlile din cartier. Faptul că, de exemplu, școala Emil Isac cere suplimentare e un lucru foarte bun, sau Vaida Voevod, în extrema Mărăștiului, acolo Între Lacuri. Faptul că s-a deschis școala din Florești, unde am suplimentat cu 2 clase, poate va mai opri exodul din Florești spre Cluj, ceea ce este bine”, a declarat pentru EBS Radio Marinela Marc, șefa Inspectoratului Școlar Județean  Cluj.

Peste 5.600 de elevi la clasa pregătitoare

Peste 5.600 de elevi vor învăța în clasele pregătitoare în școlile din județul Cluj în noul an școlar. Practic, în prima etapă de înscrieri au fost depuse peste 5.700 de cereri, iar mai bine de 5.650 au fost validate, până acum. Copiii ar urma să participe la cursuri desfășurate în format clasic, la fel ca și colegii lor din clasele 1-4, potrivit datelor oferite până în prezent de autorități.

 

Ovidiu Cornea

 

 

Ne poți asculta și aici: