Sculptorul care l-a „adus” pe Cuza la Cluj: „Am vrut de la început să poarte noroc orașului”

Bustul lui Alexandru Ioan Cuza din Cluj atrage atenția în special în data de 24 ianuarie, când este sărbătorită Mica Unire.

Scuarul în care se află își va schimba complet fața în acest an, iar sculptorul care realizat statuia ne-a spus povestea acesteia chiar în ziua în care sărbătorim Unirea Principatelor Române.

Există monumente publice din Cluj care sunt repere importante, puncte de întâlnire, cum este satuia lui Matia Corvin sau altele care, din contră, reprezintă un măr al discordiei, cum este cea a lui Avram Iancu.

Statuia domnitorului Alexandru Ioan Cuza nu face parte din niciuna din aceste categorii. Discretul bust, amplasat într-un colt al scuarului de vizavi de Prefectura Cluj, se bucură de atenție specială doar în ziua Unirii Principatelor – 24 ianuarie. Aici au loc în fiecare an ceremoniile oficiale, iar la „umbra” domnitorului se aștern, cu pompa de rigoare, coroane de flori.

Am încercat să aflăm povestea statuii lui Cuza de la Cluj chiar de la cel care a realizat lucrarea, sculptorul Ilarion Voinea.

„Este o poveste veche, cred că de peste 20 de ani. Este prima mea statuie în Cluj. De fiecare dată când văd evenimentele care se derulează aici, cu oficialități, cu armată, cu oameni, sigur că am sentimentul datoriei împlinite. Eu am făcut-o din tot sufletul, cu intenția să poarte și noroc orașului nostru. Iar orașului văd că îi merge mai bine, comparativ cu altele, dar nu datorită statuii… dar eu am dorit și acest lucru”, povestește cu glas vioi, în ciuda celor -6 grade Celsius, artistul septuagenar.

„Statuia este făcută pe un principiu al coloanei, al verticalității. De fapt ea este o compoziție, dacă vă uitați bine și la emblemă, la pecete și la tot. Dar eu am dorit să fie cât mai discretă și lipistă de emfază, să nu aibă teatralitate, totul să fie discret, reținut și forța să vină din interior, pentru că este vorba, totuși, de un bărbat care a făcut istorie serioasă. Cu el a început statul național modern, el a înființat Curțile de Conturi, primele armate regulate românești, reformele în școală, a făcut foarte multe”, adaugă sculptorul.

Nu mai reține detalii ale contextului în care autoritățile clujene de la final de ani 90 au dorit o statuie a lui Cuza la Cluj, menționează doar că a câștigat un concurs național pe această temă. De asemenea amplasarea acesteia a fost gândită încă de la început aici, în vecinătatea străzii cu același nume, proiectul fiind aprobat ca atare de către Ministerul Culturii. Înainte să realizeze monumentul a avut ocazia să se familiarizeze și mai tare cu personalitatea domnitorului.

„Am avut marele noroc să îi citesc scrisorile la Centrul Cultural Românesc la Viena, era un spirit de patriot extraordinar. Nu știam că voi face statuia când mă uitam curios și admirativ la ce scria el acolo, pe urmă m-a ajutat foarte mult la idee”, a mai spus Ilarion Voinea.

Piațeta va fi modernizată, iar statuia va recăpăta și un element care s-a degradat în timp

De la prima sa statuie în oraș, Ilarion Voinea a ajuns un adevărat recordman de monumente la Cluj. Printre cele mai recente scultpturi care îi poartă semnătura sunt busturile lui Alexandru Vaida Voievod sau Vasile Rebreanu, iar cele mai reprezentative sunt cu siguranță statuile doctorului Mircea Luca, simbolul lui U Cluj – din fața stadionului Cluj Arena și cea a cardinalului Iuliu Hossu, cel care a citit proclamația Marii Uniri , care este amplasată pe pietonala Eroilor.

Cât despre bustul lui Alexandru Ioan Cuza, acesta este realizat din bronz pe un soclu de piatră de calcar. Existau și trei trepte pe care stătea coloana, dar amplasamentul s-a degradat în timp.

„Țin foarte mult să se refacă pentru că acum este o agresare a dreptului de proprietate intelectuală. Ea este destul de bine plasată aici, doar că între timp aliniamentul străzii i-a stricat partea bazală care este cu totul și cu totul altceva decât în poroiect și aștept și eu cu mare nerăbdare și interes să se mute ca să îl refacem și să ajungă așa cum a fost la început”, a mai spus Ilarion Voinea.

Într-adevăr, bustul lui Cuza va fi reamplasat în aceeași zonă, odată cu modernizarea scuarului CEC, care va demara în acest an. Este parte din proiectul de reamenajare a mai multor străzi ultracentrale – Regele Ferdinand, Emile Zola, Sextil Pușcariu și Tipografiei tronsoanele 1 și 3 (pe cel din urmă se află scuarul CEC, n. red.).

Arhitectul Vlad Rusu explică în ce constă transformarea scuarului și cum se schimbă poziția statuii:

 

Cei doi au vorbit și despre importanța statuilor în orașe și arta contemporană. Îi puteți asculta aici:

Ilarion Voinea:

 

Vlad Rusu:

 

Ovidiu Cornea

 

Ne poți asculta și aici: