Se caută soluții pentru persoanele aflate în situații limită care au nevoie de o locuință

Autoritățile clujene analizează modalitățile prin care persoanele aflate în situații limită să poată beneficia mai ușor de locuințe sociale sau subvenții pentru plata chiriei.

Pe lângă condițiile insalubre în care trăiesc, zeci de persoane suferă și de diverse forme de handicap. Cu toate acestea, unele dintre ele nu reușesc să atingă punctajul necesar pentru accesul la o locuință publică.

Miki Elena și Adam Lidia sunt ambele mame a câte trei copii și și-ar dori să se mute într-o casă:

 

Autoritățile trebuie să găsească modalități prin care situația acestor persoane să se regăsească și în punctajele care permit acordarea de locuințe sociale în regim de urgență.

„În toate aceste cazuri, în familie există persoane cu handicap, adulți sau copii. Ceea ce înseamnă să fii persoană cu handicap, să ai copil cu handicap, să locuiești într-o cameră de 12-16 metri pătrați câte 4-6 persoane, să nu ai apă în casă, eventual să nu ai nici electricitate. Se cer cele 20 de puncte care,  conform criteriilor de alocare de locuințe sociale ale Primăriei, s-ar putea acorda cazurilor de forță majoră. Aici nu mai vorbim de demnitatea umană și de drepturi, vorbim de viață”, a declarat Eniko Vincze, profesoară la Facultatea de Asistență Socială a Universității Babeș-Bolyai.

 Pe lângă cele aproximativ 15 locuințe sociale pe care le oferă anual, Primăria clujeană acordă și locuințe de necesitate, însă în situații cu caracter temporar, a explicat viceprimarul Oláh Emese.

Ea a menționat că municipalitatea ia în calcul și modificarea Regulamentului de acordare a locuințelor sociale.

„În ceea ce privește diferite dizabilități, sunt luate în calcul la punctare și se acordă puncte dacă sunt dovedite cu documente medicale. Dar cazul de forță majoră nu a fost avut în vedere pentru că, potrivit definiției legale, acesta apare iminent. Asta este condiția care nu e îndeplinită de cei care locuiesc în zona Pata Rât, de exemplu”, a declarat Oláh Emese.

 În condițiile în care fondul de locuințe sociale este insuficient, Primăria a lansat și achiziția a aproximativ 20 de apartamente de pe piața liberă. Municipalitatea a făcut deja demersuri pentru a cumpăra prima astfel de locuință.

De asemenea, au fost depuse peste 100 de cereri pentru acordarea de subvenție pentru chirie, din care peste 30 sunt în plată.

 

Ovidiu Cornea

 

 

 

 

 

X
X
X