Se redeschid terasele. Principalele reguli care trebuie respectate de angajați și clienți

De astăzi se redeschid terasele, dar cu măsuri stricte pentru a limita răspândirea infecțiilor cu noul coronavirus. Clienții trebuie să facă rezervare, iar mesele trebuie să fie dispuse la cel puțin doi metri distanță.

Ieșirea la terasă va fi condiționată de mai multe reguli, care trebuie respectate. Asfel, Ordinul care stabileşte regulile pentru funcţionarea teraselor spune că ocuparea locurilor se va face cu rezevare anterioară, astfel încât aglomerările la intrare să fie evitate, iar în cazul apariţiei unei infectări cu nou coronavirus, autorităţile trebuie să ştie de unde să înceapă ancheta epidemiologică.

La terasă, un angajat al localului va conduce clienții la masă şi va face un triaj observaţional. Asta înseamnă că personalul terasei va trebui să detecteze eventuale simptome respiratorii vizibile, caz în care clienții vor fi rugați să părăsească incinta.

La masă pot sta cel mult patru persoane, dacă nu sunt membri ai aceleiaşi familii, la o distanţă de 1,5 metri între ei. Excepţie vor face cazurile în care românii vor merge la terasă cu membrii familiei, persoane cu care locuiec în aceeaşi casă. La final, recomandarea este să plătească cu cardul.

Totodată, clienții nu vor putea muta meniuri, solniţe, oliviere şi alte obiecte de la o masă la alta, acestea urmând să fie dezinfectate imediat după plecarea unui grup de la masă.

Consumul în picioare este interzis, iar între mese trebuie să existe o distanţă de minimum 2 metri. Personalul care serveşte va purta mască şi mănuşi, iar mănuşile folosite la servire nu vor putea fi folosite şi la pregătirea mesei.

În plus, personalul terasei va pune la dispoziţia clienților geluri dezinfectante pentru mâini, atât la intrare, cât şi la toalete, urmând să îi informeze despre modul în care se utilizează, dar şi despre regulile de igienă şi de distanţare fizică.

De altfel, toate spaţiile sau suprafeţele unde au acces clienţii vor trebui curăţate şi dezinfectate cu substanţe biocide avizate, la fel şi ustensilele utilizate în timpul mesei.

Pentru a facilita accesul pe terase, proprietarii i-ar putea ajuta pe clienți cu anumite semnalizări şi mesaje. La fel, în măsura posibilităţilor, vor crea circuite cu sens unic înspre şi dinspre toalete.

Românii vor trebui să furnizeze, atunci când fac rezervarea, un număr de telefon valid, la care să poată să poată fi contactați în caz de nevoie, alături de prenume sau doar iniţiala, potrivit Mediafax.

Deschiderea teraselor, a plajelor şi eliminarea declaraţiei pe proprie răspundere la deplasarea în afara localităţii sunt câteva dintre principalele măsuri de relaxare, cu începere de la 1 iunie.

Autorităţile estimează că la 15 iunie s-ar putea redeschide şi restaurantele sau sălile de fitness. Tot la jumătatea lunii iunie ar putea fi eliminată obligația de a purta mască în spaţiile publice închise, la locul de muncă şi în mijloacele de transport în comun, măsură valabilă, la acest moment, până pe 16 iunie, când urmează să se încheie starea de alertă pe teritoriul României.

 

Sursa foto: pixabay.com

Ne poți asculta și aici: