Sistemul de urmărire a materialului lemnos este operațional

Tăierile ilegale din pădurile României și transportul ilicit de material lemnos ar urma să fie limitate considerabil.

Guvernul a adoptat hotărârea privind operaționalizarea sistemului de urmărire a materialului lemnos. Ministrul Mediului, Costel Alexe, a declarat că prin acest proiect, autoritățile vor avea un control mai bun al situației în domeniul silvic.

„Transportul dublu pe acelaşi aviz nu se va mai putea realiza. De asemenea, odată cu operaţionalizarea SUMAL, nimeni nu va mai putea să transporte cu aviz cantităţi mai mari sau mai mici, pentru că la fiecare transport de material lemnos vor fi obligaţi transportatorii să urce cele trei fotografii, din faţă, lateral şi spate, pentru a putea dovedi că au cantitatea de material lemnos cu care au plecat din pădure şi vor ajunge în depozit. Pentru că multe din aceste ilegalităţi, fie în interiorul fondului forestier, fie pe drumurile publice, de multe ori s-au petrecut şi cu sprijinul sau au închis autorităţile ochii. Prin acest sistem vom şti exact cât au tăiat, cât au avizat, cât şi-au însuşit atunci când au încărcat mijlocul de transport şi, evident, cât trebuie să ajungă la destinaţie”, a explicat Costel Alexe.

Ministrul Mediului a precizat că odată cu operaţionalizarea sistemului de urmărire a materialului lemnos, toate instituţiile statului cu atribuții de control vor fi într-o strânsă legătură.

 

Ne poți asculta și aici: