Șoferi, bicicliști și pietoni, toți trebuie să fie mai disciplinați în trafic. Polițist: „Pietonii trebuie să ridice ochii din telefon înainte de a traversa”

Pietonii și bicicliștii trebuie să devină mai disciplinați în trafic, la fel ca și șoferii grăbiți, atrag atenția polițiștii clujeni.

Potrivit statisticilor din primele opt luni ale anului, în județul Cluj, traversarea neregulamentară a străzii de către pietoni a fost cauza principală a celor mai multe accidente, peste 30. Următoarea cauză o reprezintă nerespectarea regulilor de către  bicicliști. În total, aproape 60 de incidente rutiere grave au avut drept cauză principală indisciplina pietonilor sau a bicicliștilor.

Soluția pentru îmbunătățirea situației este, pe de o parte, ca bicicliștii să respecte cu strictețe legislația rutieră, iar pe de alta ca pietonii să fie mult mai atenți când traversează o arteră.

„Recomandăm celor care chiar nu pot circula pe stradă fără să asculte muzică, fără să fie conectați la rețelele sociale, măcar atunci când trec strada, fie să scoată o casă dintr-o ureche, fie să ridice ochii din ecranul telefonului să se asigure înainte de a traversa, să se convingă că șoferii i-au văzut și opresc pentru a le acorda prioritate. Și mare atenție! În situația în care traversăm pe drumuri care au mai multe benzi pe sens,  să ne asigurăm că toți conducătorii auto de pe acea bandă, de pe acel sens, opresc”, a declarat pentru EBS Radio purtătorul de cuvânt al Inspectoratului de Poliție al Județului Cluj, Traian Morar.

Depășirea vitezei legale rămâne cea de-a treia cauză principală de producere a accidentelor în intervalul ianuarie – august în județul Cluj. Purtătorul de cuvânt al Inspectoratului Județean de Poliție precizează că, în intervalul ianuarie-august, numărul sancțiunilor pentru depășirea vitezei cu 20 până la 30 kilometri la oră s-a dublat, până la aproape 6.000 de contravenții.

„Ne grăbim tot timpul. Vrem să ajungem mult mai repede, cât mai repede, vrem să facem totul acum sau, dacă se putea, ieri. Asta ne împinge la a acelera, în condițiile unui trafic și a unei infrastructuri care face tot mai greu față numărului de vehicule. Să conduci cu viteză excesivă, să-ți închipui  că păcălești timpul ajungând cu cinci minute mai repede, expunându-te în acest fel pe tine și pe ceilalți participanți la trafic unor evenimente rutiere este riscant și nu merită să îți asumi astfel de riscuri în trafic”, a mai spus Traian Morar.

Chiar dacă numărul accidentelor grave din primele opt luni ale anului a scăzut față de perioadă similară din 2018, rămâne unul destul de mare, mai exact 214, spun polițiștii clujeni. Un plus de responsbailitate din partea tuturor participanților la trafic scade riscul producerii incidentelor, este mesajul polițiștilor.

 

Ovidiu Cornea

 

Ne poți asculta și aici: