Specialiști UBB: Școlile eficiente energetic trebuie să ofere și un aer sănătos

Măsurarea concentrației de radon din școli și grădinițe este esențială pentru un aer curat și de calitate, spun specialiștii de la Facultatea de Ingineria Mediului din Universitatea Babeș-Bolyai.

Lucrările de eficientizare energetică a unităților de învățământ trebuie să includă obligatoriu și măsurători ale concentrației de radon, dar și sisteme care să permită reducerea acesteia. Este opinia exprimată de specialiștii de la Facultatea de Ingineria Mediului din Universitatea Babeș-Bolyai.

Aceștia au transmis o scrisoare deschisă Ministerului Mediului, în care cer alocarea de bani și a acestui tip de măsuri în programul național de eficientizare a grădinițelor și școlilor, finanțat cu peste 380 de milioane de lei.

„Dacă se constată o valoare care depășeșete o valoare de referință considerată ca prag de risc, este necesar să se realizeze și lucrări de remediere a problemei calității din interior, adică radon. Odată remediată concentrația de radon în exces dintr-o clădire, practic se rezolvă problema calității aerului interior, în general. Sunt măsuri care se bazează pe sisteme de ventilație activă, pe soluții de depresurizare. Ele însele contribuie la soluțiile de eficientizare energetică ale unei clădiri”, a spus pentru EBS Radio, coordonatorul Laboratorului Încercări al UBB, Alexandra Cucoș.

Specialistul a precizat că măsurarea cantității de radon trebuie făcută încă din faza de proiectare tehnică a lucrărilor de eficientizare energetică. Laboratorul UBB a colaborat, de altfel, până acum cu Primăria Cluj-Napoca la monitorizarea mai multor școli din municipiu.

Radonul este un gaz radioactiv, considerat cel mai periculos poluant natural din spații interioare, conform Agenției Internaționale pentru Energie Atomică, susțin specialiștii UBB. Potrivit acestora, legislația românească prevede, de altfel, începând din 2018, măsurarea valorii acestuia.

Ministerul Mediului a lansat în dezbatere publică, până la finalul acestei săptămâni, Ghidul de finanțare al programului Casa efeicientă energetică pentru instituții de învățământ. Peste 400 de școli din țară ar urma să devină mai eficiente energetic, iar Primăriile pot obține câte 3 milioane de lei maximum pentru asta.

Reprezentanții Ministerului au precizat că vor reveni cu o reacție la scrisoarea deschisă a specialiștilor UBB în cursul următoarei săptămâni.

 

Ovidiu Cornea

 

Foto: Dejana Tadic / IAEA

 

Ne poți asculta și aici: