Specialiștii UBB au elaborat patru ghiduri cu informații și posibile abordări ale problemelor legate de pandemia de Covid-19

Universitatea Babeș-Bolyai din Cluj-Napoca pune la dispoziția comunității și a autorităților patru ghiduri folositoare în perioada sărbătorilor, dar și în contextul dezbaterilor legate de posibilitatea lansării campaniilor de vaccinare în viitorul apropiat.

Documentele au fost realizate de specialiști în psihologie și sănătate publică de la UBB, cu implicarea unor specialiști din cadrul Asociației Psihologilor din România și pot fi consultate aici.

Un ghid oferă recomandări generale de sănătate publică adaptate condițiilor de pandemie și cuprinde inclusiv principii psihologice care facilitează asimilarea lor în comportamentul individual, inclusiv pentru vaccinare

Celelalte trei ghiduri sunt folositoare pentru autoreglarea emoțională, cognitivă și comportamentală în pandemie. Acestea sunt: Ghid de autoreglare psihologică în pandemie; Ghid de reglare comportamentală – Schimbarea rutinei de viață și Ghid psihologic pentru sărbătorile de iarnă în pandemie.

„Specialiștii în sănătate publică sunt cei care prescriu intervențiile necesare la nivel social în cazul pandemiei. Psihologii și specialiștii în modificări cognitiv-comportamentale sunt cei care trebuie să favorizeze asimilarea acestor prescripții în comportamentul individual, adăugând propriile recomandări cu relevanță psihologică. Specialiștii în comunicare, în colaborare cu experții în sănătate publică și psihologie, transferă apoi eficient aceste cunoștințe către populație. Din păcate, până acum măsurile luate la acest nivel s-au bazat mai ales pe o psihologie de simț comun, cu minimă informare din partea psihologiei științifice. Paradigma trebuie schimbată radical, pe coordonatele prezentate ca exemplu în ghidurile UBB”, a spus rectorul universității, prof. univ. dr. Daniel David.

 

Ne poți asculta și aici: