Spital de campanie, cu 350 de paturi, la Sala Polivalentă. Prefect: “Este o variantă de rezervă, nu înseamnă că va fi utilizată”

Măsuri suplimentare, la Cluj, în lupta cu coronavirusul. La Sala Polivalentă va fi amenajat, începând de săptămâna viitoare, un spital de campanie care va putea găzdui 350 de pacienți, cu forme ușoare ale bolii.

Peste 50 de cadre medicale, implicate

Spațiul Sălii Polivalente (BT Arena) va fi pregătit pentru un scenariu avansat al pandemiei, în care locurile din unitățile sanitare dedicate ar urma să fie epuizate. Peste 50 de cadre medicale ar urma să asigure îngrijirea bolnavilor.

Amenajarea încă de acum a spitalului de campanie a fost inițiată de conducerea unui lanț de hipermarketuri, care a demarat un proiect asemănător în București și care va finanța achiziția a 350 de paturi dar și a altor dotări necesare, cu excepția celor medicale:

“Noi Sala Polivalentă am luat-o în calcul de la început ca un ultim scenariu în situația în care se va ajunge la așa ceva, sigur că este o variantă de rezervă pe care o avem la dispoziție. Am agreat și noi și Primăria propunerea primită, lucrurile se întâmplă conform graficului agreat și va fi la dispoziție în situația în care va fi nevoie de așa ceva, nu înseamnă că îl vom și folosi, dar îl vom avea la dispoziție pentru orice eventualitate”, ne-a declarat prefectul Mircea Abrudean.

Pregătit pentru cazuri ușoare

Chiar dacă spațiul este de tip open space, pacienții vor fi separați unii de alții. De asemenea, va exista și un loc amenajat pentru pregătirea mesei, a precizat prefectul.

“Luăm în calcul acest spațiu pentru bolnavi cu forme ușoare, sau chiar pentru varianta de triaj sau alte activități necesare în acest proces”, a adăugat Mircea Abrudean. Acesta a menționat că deocamdată doar Sala Polivalentă face obiectul amenajării unui spital de campanie, în condițiile în care dispune de dotările de infrastructură necesare, precum sisteme de încălzire și de ventilație.

În prezent, pacienții cu Covid-19 sunt tratați la Cluj la spitalele de Boli Infecțioase, Boli Pulmonare și Medicală 1. Următoarele în lista unităților care vor prelua bolnavi sunt Spitalele de Recuperare, Clujana și cel Militar. De asemenea, dacă demersurile Consiliului Județean pentru preluarea clinicii private Polaris din Baciu se vor finaliza, și acolo vor putea fi găzduite 180 de persoane, cu forme ușoare și medii de coronavirus.

 

Ovidiu Cornea

 

Ne poți asculta și aici: