Spitalul de Pneumoftiziologie „Leon Daniello” este singura dintre cele patru unități COVID din Cluj care spitalizează în prezent și pacienți care nu au această boală.
Sistemul pavilionar, avantaj
Blamat de-a lungul timpului de diverși specialiști, sistemul pavilionar definitoriu pentru clădirile medicale universitare clujene s-a dovedit o șansă în cazul Spitalului de Boli Pulmonare.
„E un avantaj, mulți și-ar fi dorit să fi avut sistem pavilionar, cum avem noi acum”, a precizat, pentru EBS Radio, managerul Spitalului de Boli Pulmonare, doctorul Vasile Mureșan.
Astfel, existența unor corpuri de clădire separate au permis organizarea a două circuite distincte, unul pentru pacienții confirmați cu coronavirus, inclusiv cu locuri de terapie intensivă, respectiv un al doilea, de Pneumologie, cu Ambulatoriu și saloane pentru persoane cu alte afecțiuni respiratorii.
Aproape 30 de pacienți, în pavilionul non-COVID
Astfel, pe lângă cei aproximativ 20 de pacienți cu coronavirus internați în prezent, dintre care trei la Terapie Intensivă, aproape 30 de pacienți non-COVID sunt spitalizați într-un pavilion separat al unității, a spus managerul Vasile Mureșan.
„În toată această perioadă, respectând regulile de distanțare și de igienă și de protecție pentru personal, bineînțeles reducând activitatea destul de mult pentru non-COVID, am reușit să împăcăm cele două activități și în perioada următoare va crește numărul de pacienți care se vor adresa sistemului ambulatoriu. Pacienți fără coronavirus au fost cu BPOC (Bronhopneumopatie cronică obstructivă), astmatici în criză, mai mult urgențe, unii internați și unii în Ambulatoriu, rezolvați”, a spus, pentru EBS Radio, doctoral Vasile Mureșan, managerul spitalului.
Suspecții, în saloane distincte
Între cei care sunt internați în pavilionul non-COVID se numără și persoane suspecte de infectare, care sunt însă tratați în condiții speciale, cel puțin până la aflarea rezultatului testelor:
“Avem paturi și saloane dedicate pentru suspecți. E adevărat că noi a doua zi avem rezultatul (testelor, n.red.) la suspecți, acesta e marele avantaj, avem rezultatul și știm exact ce să facem cu ei”, a spus managerul spitalului.
Faptul că normele existente prevăd existența băii proprii la saloanele cu pacienți sau suspecți COVID a dus la reorganizarea pavilionului, astfel că numărul de locuri disponibile, peste 70 inițial, a scăzut per total.
Singurul spital COVID aflat în această situație
Spitalul de Pneumoftiziologie este singurul din cele patru dedicate pandemiei la Cluj Napoca, care tratează și pacienți non-COVID, a confirmat prefectul Mircea Abrudean.
Într-o situație similară a fost și Spitalul de Boli Infecțioase, la debutul pandemiei, dar după creșterea numărului de cazuri acesta a fost dedicat în întregime pacienților confirmați sau suspecți.
Spitalul de Recuperare și Medicală 1 – unde au fost pregătite inițial aproximativ 40 de locuri la terapie intensivă (ATI) au fost dedicate doar acestui specific. Deși numărul de pacienți, aproximatiuv 20 în prezent la Recuperare și peste 30 la Medicală 1, este mult inferior capacității spitalicești ale celor două unități medicale, structura lor nu a permis realizarea de circuite complet diferite pentru separarea pacienților infectați de cei cu alte afecțiuni.
Trata 25.000 de pacienți pe an
Chiar dacă se așteaptă reluarea progresivă a activității non-COVID, numărul pacienților tratați va fi inferior celui dintr-un an obișnuit, spune conducerea unității. Aproximativ 25.000 de persoane primeau tratamente în cadrul spitalului într-un an obișnuit, dintre care 20.000 în regim ambulatoriu, restul fiind internați. Până acum tot personalul medical, inclusiv rezidenții, a fost testat, toate rezultatele fiind negative.
Unitatea acordă de altfel și consultații în regim de call-center pentru pacienții cu patologie respiratorie non-COVID, conform unui anunț postat pe site-ul instituției.
Ovidiu Cornea
FOTO Arhivă