Starea de alertă se prelungește cu încă 30 de zile. Colindatul și socializarea excesivă, de evitat de sărbători

Starea de alertă se va prelungi, pentru a șaptea oară, cu încă 30 de zile.

Guvernul va emite în această dimineață o hotărâre prin care adoptă decizia luată de Comitetul Național pentru Situații de Urgență, a anunțat, aseară, secretarul de stat Raed Arafat.

Astfel, starea de alertă se va prelungi începând cu 14 decembrie și vor fi păstrate măsurile existente de prevenire și limitare a răspândirii coronavirusului, inclusiv restricțiile de circulație pe timp de noapte. În plus, noul act normativ prevede ca printr-un ordin al miniștrilor Sănătății și Economiei să fie reglementată activitatea operatorilor de transport pe cablu care deservesc pârtiile de schi.

Instalațiile de telescaun și pârtiile de schi vor funcționa în continuare, cu respectarea măsurilor de protecție în vigoare. Regulile sanitare și distanțarea fizică vor trebui respectate inclusiv de Revelion, a declarat secretarul de stat Raed Arafat.

„Este foarte important ce va face fiecare persoană în familie. Gândiți-vă că nu e în descreștere numărul de cazuri, iar asta înseamnă o presiune continuă pe sistemul sanitar. De sărbători, vă rog, gândiţi-vă la sănătatea dumneavoastră şi a celor din familia dumneavoastră şi a celor în vârstă. Încercaţi pe cât posibil să limitaţi întâlnirea cu cât mai mulţi oameni. Asta ne va permite să trecem mai ușor peste ce poate să vină după sărbători. Anul viitor sperăm să avem sărbători cât mai aproape de normal”, a spus secretarul de stat Raed Arafat.

De asemenea, colindatul este de evitat, a precizat Raed Arafat.

„Vă sfătuiesc să evitați colindatul, chiar dacă e o tradiţie pe care o înțelegem perfect. Mersul din casă în casă, intratul în mai multe case în aceeaşi zi, mai stai un pic, mai scoţi masca în casă, mai te duci la altcineva, riscul creşte mai mult şi pentru tine şi pentru ceilalţi”, a explicat Raed Arafat.

Starea de alertă a fost introdusă în România la jumătatea lunii mai, după 2 luni de stare de urgență, pentru combaterea răspândirii coronavirusului.

Tot aseară, Comitetul Național pentru Situații de Urgenţă a actualizat lista țărilor și zonelor cu risc epidemiologic ridicat.

Acestea sunt: Georgia, Serbia, Luxemburg, Croația, Muntenegru, Lituania, San Marino, Andorra, Slovenia, Curaçao, Statele Unite ale Americii, Ungaria, Polinezia Franceza, Suedia, Belize, Liechtenstein, Macedonia de Nord, Elveția, Austria, Jersey, Panama, Bulgaria, Palestina, Azerbaidjan, Portugalia, Iordania, Cehia, Armenia, Italia și Danemarca.

Cei care vin din țările și zonele cu risc epidemiologic ridicat trebuie să intre în carantină.

 

 

Ne poți asculta și aici: