VIDEO | Starea de urgență se prelungește

Președintele Klaus Iohannis a anunțat, astăzi, că a emis decretul pentru prelungirea stării de urgență în România cu încă 30 de zile. 

Aceasta va fi în vigoare până în 14 mai. În acest interval se vor menține restricțiile impuse până acum și se vor lua noi măsuri. Precedentul decret a fost emis în 16 martie și expiră astăzi.

„Pericolul nu a trecut, iar o relaxare a restricțiilor ar duce la o creștere vertiginoasă de noi cazuri de infectare, suprapopulare a spitalelor și o presiune uriașă pe sistemul sanitar. Stați acasă pentru a nu ajunge pe un pat de spital! Stați acasă pentru a ne putea recăpăta viața cât mai repede, altfel vom avea un val de îmbolnăviri și de decese foarte mare. Ar însemna că toate eforturile, toate sacrificiile pe care le-am făcut până acum ar fi fost în van. Nu putem permite niciun pas înapoi în contextul în care avem de-a face cu o răspândire intracomunitară, deocamdată limitată, dar foarte periculoasă. Cu toții vrem să ne recâștigăm viața pe care am avut-o înainte de izbucnirea acestei pandemii, dar cât de repede se întâmplă acest lucru depinde doar de respectarea acestor restricții. Sunt măsuri care ne afectează temporar o parte dintre drepturi și libertăți, dar care salvează vieți”, a declarat Klaus Iohannis.

Șeful statului a precizat că prin decretul de prelungire a stării de urgență se pot plafona prețurile medicamentelor, a aparaturii medicale, la alimente și la serviciile de utilitate publică, precum energia electrică și termică, gaze, alimentare cu apă, salubritate sau carburanți. De asemenea, școlile rămân închise, suspendându-se toate activitățile didactice care presupun prezența fizică.

Urmăriți declarația de presă a președintelui Klaus Iohannis

Conținutul integral al decretului emis, astăzi, de președintele Klaus Iohannis poate fi consultat aici.

Actul prin care a fost prelungită starea de urgență trebuie aprobat de Parlament. Senatorii şi deputaţii se vor reuni, joi, de la ora 12.00, pentru a-și exprima opțiunea. Votul va fi dat online. Dacă parlamentarii resping decretul, președintele Klaus Iohannis va fi nevoit să îl retragă, iar efectele acestuia încetează de drept.

 

Sursa video: Youtube Administrația Prezidențială

 

Ne poți asculta și aici: