Live
EBS Radio cover
Cluj Sounds Better
EBS Radio

Știința ca o poveste. Primul pas pe Lună, povestit la cinema, într-un planetariu mobil

Apetitul pentru știință poate fi stârnit de la vârste fragede, iar aceasta le poate fi prezentată copiilor ca o poveste. Acesta este mesajul coordonatorilor Planetariului Mobil, un proiect educațional prin care cei mici află mai multe despre planete, constelații și anotimpuri, și care a ajuns și la Cluj.

Numeroși copii din Cluj au participat, vineri, într-un planetariu amenajat în cinematograful Dacia, la o proiecție care spune, pe înțelesul lor, povestea primei expediții pe lună, la 50 de ani de la acel moment. Micuții au fost entuziasmați:

“Aș dori să văd planetele mai de aproape și a vrut și mami neapărat să vin, deci am venit…”, spune o fetiță, sosită alături de colegele ei, dintr-o tabără de vară organizată la Cluj.“Eu vreau să mă fac astronaut, îmi plac foarte mult rachetele, am și acasă una, de jucărie”, adaugă un micuț.

O parte dintre copii au participat la proiecții alături de coordonatorii taberelor de vară în care sunt angrenați:

“Am aflat de planetariul mobil și ne-am dorit foarte mult să ajungem aici cu copilașii, mai ales că sunt foarte pasionați de stele, de planete, inclusiv de primul om care a pășit pe Lună”, spune Liliana Csaki, artist plastic, organizatoarea unei mini-tabere de creație.

“În cursul anului studiem muzică, artă, pictură, facem meditații și în vacanțe strângem copiii și urmărim toate evenimentele”, ne-a declarat și Teodora Crișan, coordonatoarea unui studio cu activități de vacanță.

Povestea astrelor și a planetelor le este relatată copiilor, cu ajutorul unor imagini proiectate pe pereții balonului pneumatic de 5 metri înălțime, amplasat în interiorul cinematografului Dacia, de către Dan Colțea, unul din coordonatorii Planetariului Mobil:

“Ne propunem să sădim în suflețelul lor o sămânță a dragostei pentru cer, pentru știință în mod special, pentru că nu sunt niște spectacole distractive, ci educaționale, interactive, informațiile sunt construite în așa fel încât pot să rămână cu dragostea pentru știința rachetelor, le explicăm cum se construiește o rachetă, geologie, din ce este făcută Luna, cum funcționează gravitația pe Lună, despre știința planetelor”, a spus Dan Colțea.

Spectacolele interactive, dedicate primei expediții pe lună, au loc de vineri până duminică, 21 iulie, între orele 9.00-18.00, la Cinema Dacia, în cartierul Mănăștur.

Pe 20 iulie 1969 se împlinesc exact 50 de ani de când misiunea Apollo 14 a ajuns pe Lună. Astronautul american Neil Armstrong a fost prima persoană care a și pășit pe Lună.

 

Ovidiu Cornea

 

X
X
X