Stimulent pentru românii care investesc în eficientizarea energetică a caselor

Aproximativ 9.000 de proprietari de case din România își vor putea eficientiza energetic locuințele, printr-un program național care va începe în 15 septembrie.

Persoanele interesate pot beneficia de o finanțare de până la 15.000 de euro pentru instalarea de ferestre izolante, de panouri solare, pentru lucrări de izolare a acoperișului sau a pereților exteriori sau pentru montarea unei centrale mai performante.

„Cele mai multe case nu sunt bine izolate. Este și motivul pentru care pierderile de energie ajung până la 30% doar prin pereții exteriori, sau la 25% prin geamuri sau acoperiș. Programul nostru are o mare componentă de mediu, dar și una economică și socială: indirect, o astfel de investiție duce la reducerea la jumătate a facturilor de energie și, implicit, la scăderea consumului național de energie”, a declarat ministrul Mediului, Costel Alexe.

Condiția este ca eficiența locuinței să crească cu cel puțin o clasă energetică. Cei interesați vor putea depune online cererea pentru prima energetică, însoțită de un certificat de performanţă energetică inițial și un audit energetic al casei unde vor să facă lucrarea. Imediat după acceptarea cererii, proprietarii vor primi un număr unic de înregistrare și au la dispoziție 60 de zile pentru a pregăti dosarul investiției. După aprobarea dosarului, lucrările pot începe și se pot derula într-o perioadă de maximum 18 luni. La final, Administrația Fondului pentru Mediu decontează 60% din investiție, după un nou audit energetic al casei.

De asemenea, prin programul Ministerului Mediului, peste 400 de școli și grădinițe din România vor beneficia de investiții care au ca scop reducerea consumului de energie. Fiecare primărie primește 90% din valoare, dar nu mai mult de 1,5 milioane de lei. Localitățile cu mai mult de 4.000 de locuitori, pot depune două proiecte și pot obține astfel până la 3 milioane de lei.

Cheltuielile eligibile pentru școli și grădinițe sunt:

– dotarea instituțiilor cu centrale termice, dar și înlocuirea centralelor sau a componentelor sistemului de încălzire cu unele mai performante;
– tâmplărie cu geam termopan;
– izolație termică fațade și terase;
– alte lucrări menite să reducă pierderile de energie termică;
– sisteme nepoluante pentru obținerea necesarului de energie sau pentru anumite utilități;
– sisteme de încălzire a apei care utilizeaza energia solară, panouri fotovoltaice;
– schimbarea corpurilor de iluminat;
– instalarea de senzori de mișcare;
– sisteme moderne și eficiente de monitorizare a energiei;
– sisteme de ventilatie și climatizare pentru sporirea confortului termic al utilizatorilor.

 

Ne poți asculta și aici: