Știrile serii: Lucrările la Centura metropolitană a Clujului vor începe din Florești / Se fac investiții de peste 43 de milioane de euro la Aeroportul clujean / Programul privind casarea mașinilor uzate va fi amânat din nou

Asocierea Railworks a câștigat contractul pentru modernizarea liniei de cale ferată Aghireș – Poieni, lucrările la centura metropolitană a Clujului vor începe din localitatea Florești și la Aeroportul clujean se fac investiții de peste 43 de milioane de euro – acestea sunt principalele știri ale serii la EBS Radio.

CFR Infrastructură va semna contractul pentru modernizarea liniei ferate dintre Aghireș și Poieni, în lungime de 37 de km. Lucrările, care vor fi realizate de asocierea de firme Railworks, vor costa 1,5 miliarde de lei, bani din PNRR și vor dura trei ani și jumătate. Proiectul face parte din obiectivul de investiții ce privește modernizarea liniei de cale ferată Cluj-Napoca – Oradea – Episcopia Bihor, în lungime de aproximativ 166 de km.

***

Lucrările la Centura metropolitană a Clujului vor începe din localitatea Florești, de la nodul 5 al acesteia, a anunțat astăzi primarul Emil Boc. Astfel, în această etapă a proiectului, va fi asigurată legătura cu Baciu. Suplimentar va fi decongestionat traficul din zona Tăietura Turcului și cartierul Grigorescu. Planul în prima etapă a proiectului e asigurarea accesului către viitorul Spitalul Regional de Urgență. Centura metropolitană va costa, în total, aproape 1,5 miliarde de euro.

***

Începe modernizarea Aeroportului Internaţional „Avram Iancu” din Cluj-Napoca, a anunțat ministrul Transporturilor, Sorin Grindeanu. Potrivit acestuia, au fost semnate contractele de finanţare, care prevăd dotarea aerogării, printre altele, cu echipamente pentru detectarea metalelor și a urmelor de explozibili, cu un sistem de examinare a persoanelor și un turn mobil de iluminat cu led. Investițiile, în valoare totală de peste 43 de milioane de euro, vor crește siguranţa pasagerilor şi gradul de securitate a operaţiunilor aeroportuare, a mai precizat ministrul, și trebuie să fie finalizate anul viitor.

***

Laboratoare de Cercetare în Inteligenţă Artificială vor fi amenajate la Universitatea Tehnică din Cluj- Napoca. Guvernul a aprobat astăzi construirea unei clădiri pentru acestea, a anunțat purtătorul de cuvânt Dan Cărbunaru, care a precizat că valoarea totală a investiţiei este de 126 milioane lei. Construcția va fi în incinta campusului universităţii, pe o suprafaţă de peste 2.000 mp.

***

Programul privind casarea mașinilor uzate, care urma să înceapă în noiembrie, se amână pentru anul 2023, a anunțat Administrația Fondului pentru Mediu. Reprezentanții AFM spun că intenționează să simplifice procedurile de accesare a proiectelor finanțate din Fondul pentru mediu, astfel că ghidul Programului privind casarea autovehiculelor uzate va suferi modificări. În urma unei alte amânări, programul pentru casarea maşinilor uzate ar fi trebuit să înceapă în 11 noiembrie.

***

Încă trei unități școlare primesc bani de la Consiliul Județean Cluj: potrivit reprezentanților instituției, a fost aprobată alocarea sumei de peste 435.000 de lei, din fondul de rezervă al instituției, pentru efectuarea unor lucrări în regim de urgență. Este vorba despre reparații la acoperiș, la Școlile Gimnaziale Cămărașu, Chiuiești și „Simion Balint” Copăceni.

***

Peste 150 de cartușe au fost găsite de polițiștii de frontieră de pe Aeroportul Internațional Cluj-Napoca în bagajul de cală al unui cetățean care venea din Statele Unite. În cadrul primelor verificări efectuate, s-a stabilit faptul că bagajul, care a ajuns cu o zi întârziere, aparţine unui cetăţean din Cluj-Napoca, cu dublă cetăţenie româno-americană, care venea din SUA. Cartușele au fost confiscate. În acest caz se fac cercetări pentru săvârşirea infracţiunilor de contrabandă calificată şi nerespectarea regimului armelor şi muniţiilor.

 

 

 

Ne poți asculta și aici: