Știrile zilei de 13 decembrie la EBS: reabilitarea Turnului Pompierilor se apropie de finalizare și crește prețul alimentelor

Știrile zilei de 13 decembrie la EBS Radio: reabilitarea Turnului Pompierilor se apropie de finalizare, Teatrul Național din Cluj își deschide larg porțile pentru curioși, iar prețurile alimentelor au crescut cu peste 21% în ultimul an.

Reabilitarea Turnului Pompierilor se apropie de finalizare. În aceste zile se fac ultimele finisaje, anunță autoritățile. Prin acest proiect cu finanțare europeană, obiectivul va fi redeschis pentru clujeni și introdus în circuitul turistic atât ca punct de belvedere, cât și ca spațiu dedicate evenimentelor culturale. După finalizarea lucrărilor se va realiza și digitalizarea obiectivului de patrimoniu.

Teatrul Național din Cluj își deschide larg porțile pentru curioși. În data de 17 decembrie e programată Noaptea Porților Deschide – între ore 18:00 – 1:00. Clujenii sunt așteptați cu activități diverse – de la ateliere de dans la concerte de colinde, spectacole de improvizație și sesiuni de dialog cu actorii instituției. Totodată, participanții vor descoperi spectaculoasa clădire și vor afla istoria teatrului clujean. Participarea la eveniment este gratuită.

Prețurile alimentelor au crescut cu peste 21% în ultimul an, iar inflația generală se apropie de 17%. Inflația medie a urcat până la 16,8% în noiembrie, față de luna corespunzătoare din 2021. Institutul Național de Statistică arată o creștere cu +21,5% în privința alimentelor, +16,1% în privința mărfurilor nealimentare și +9,5% în sectorul serviciilor. În ultimul an, cel mai mult s-a scumpit untul (+43,4%), apoi uleiul comestibil (+40,6%), cartofii (+39,5%) și făina (+33,8%). Energia electrică a fost în noiembrie cu +47,1% mai scumpă decât în aceeași lună din 2021, iar gazele cu +37,6%.

Inflaţia este principala îngrijorare pentru două treimi dintre consumatorii din România, aceasta fiind urmată de invazia din Ucraina şi costul serviciilor medicale, potrivit unui studiu realizat de o companie de consultanță în management. Acesta arată că 30% dintre consumatori au schimbat în ultimele două luni magazinul de la care îşi făceau în mod frecvent cumpărăturile. Consumatorii îşi direcţionează cheltuielile către bunuri esenţiale şi către acele locuri în care beneficiază de reduceri. Comparativ cu alte ţări din Europa, doar britanicii sunt mai îngrijoraţi decât românii de creşterea preţurilor.

Ne poți asculta și aici: