Știrile zilei de 20 ianuarie la EBS: 140.000 de cazuri de infecții respiratorii raportate | Românii preferă stațiunile de pe Valea Prahovei și marile orașe pentru vacanța de 24 ianuarie

Știrile zilei de 20 ianuarie, la EBS Radio: Aproape 140 de mii de cazuri de infecţii respiratorii acute au fost raportate în perioada 9 – 15 ianuarie, Aeroportul Internațional din Cluj-Napoca ar putea atinge în acest an un număr record de 3,1 milioane de pasageri și stațiunile de pe Valea Prahovei și marile orașe se numără printre destinațiile preferate de români pentru minivacanța de 24 ianuarie.

Aproape 140 de mii de cazuri de infecţii respiratorii acute – gripă clinică, IACRS şi pneumonii – au fost raportate, în perioada 9 – 15 ianuarie, la nivel naţional, a informat Institutul Naţional de Sănătate Publică. Potrivit sursei citate, sunt cu 35% mai multe cazuri faţă de cele de săptămâna precedentă, când au fost înregistrate circa 100.000 de îmbolnăviri. Este stare de alertă epidemică în România încă de la începutul lunii, au anunțat autoritățile, după ce numărul infecțiilor respiratorii a crescut semnificativ în ultimele săptămâni. Nu există deocamdată restricții, însă au fost emise recomandări – între care evitarea spațiilor aglomerate, purtarea măștii de protecție, o igienă corespunzătoare, consultarea specialiștilor la apariția simptomelor, dar și continuarea vaccinării.

Aeroportul din Cluj-Napoca ar putea atinge în acest an un număr record de 3,1 milioane de pasageri, anunță conducerea instituției. În 2022 s-a înregistrat o creștere cu 81% față de 2021 și a recuperate 90% din traficul de pasageri raportat la situația de dinainte de pandemie. Mai exact, anul trecut au fost 2 milioane 645 de mii de călători, în condițiile în care în 2020 s-au înregistrat mai puțin de 900 de mii de pasageri.

Începe weekend-ul prelungit. Bugetarii vor intra de astăzi, într-o nouă minivacanță, până miercuri. Vor fi închise școlile și grădinițele, după ce guvernul a decis să fie liberă și ziua de luni, o lega cu 24 ianuarie, Ziua Unirii Principatelor, care pică într-o zi de marți și este sărbătoare legală. Sunt 3 weekend-uri prelungite pentru bugetari în 2023 – următoarele în iunie și august.

Stațiunile de pe Valea Prahovei și marile orașe se numără printre destinațiile preferate de români pentru minivacanța de 24 ianuarie. Între orașe, Sibiul și Brașovul sunt cele mai rezervate destinații ale weekendului, alături de Sinaia, Bușteni și Oradea. Prețul mediu pentru o cameră dublă/noapte este de 286 de lei în perioada minivacanței, în creștere cu 20% față de aceeași perioadă a anului trecut, când prețul mediu pentru o cameră dublă/noapte era de 236 de lei.

Ne poți asculta și aici: