Știrile zilei la EBS: pași pentru modernizarea căii ferate, un nou pod în Ciurila și dezbatere publică pentru taxele de parcare

Știrile zilei de 7 decembrie, la EBS: se fac pași pentru modernizarea căii ferate dintre Cluj-Napoca și Oradea, un pod nou va fi construit în comuna Ciurila, iar Primăria organizează o dezbatere publică pentru stabilirea tarifelor de parcare.

Astăzi a fost semnat contractul pentru electrificarea și modernizarea căii ferate dintre Cluj-Napoca și Oradea – pentru secțiunea dintre orașul Aleșd și frontiera cu Ungaria. Contractul are o valoare de 2,41 miliarde de lei, adică aproape o jumătate de miliard de euro, pentru elaborarea proiectului tehnic și execuția lucrărilor de electrificare și modernizare a infrastructurii și suprastructurii feroviare pentru lotul 4 de lucrări dintre Cluj-Napoca și Oradea, între Aleșd și frontiera cu Ungaria. În total cele patru loturi ale lucrării însumează 166 kilometri, iar acest al patrulea tronson are o lungime de aproximativ 47 de km.

Un pod nou va fi construit în comuna Ciurila, anunță autoritățile. Consiliul Județean Cluj a emis certificatul de urbanism necesar în vederea autorizării lucrărilor de construire. Noul pod va avea o lungime dublă față de cel actual, respectiv de peste 10 metri și va fi realizat din elemente din oțel și beton. Pe perioada execuției lucrărilor, prevăzute să înceapă în primăvara anului următor, circulația auto și pietonală se va desfășura pe un pod provizoriu, amplasat în aval.

Posturile din IT au fost cel mai bine plătite în 2022, cu o medie a salariului net de 6.000 de lei/lună, urmate de cele în project management, cu o valoare medie lunară de 5.000 de lei/net, şi de cele din domeniul bancar, cu un câştig mediu net de 4.300 de lei, reiese din Indexul salarial, publicat miercuri de o platformă de recrutare online. Statistica arată faptul că, în acest an, zonele cu cele mai mari salarii în 2022 au fost Bucureşti, Cluj și Timiş. Tot aceste județe sunt și cele care au angajat cel mai mult în acest an.

Tarifele orare pentru ocuparea unui loc de parcare în zona centrală rămân neschimbate în anul 2023. Se scumpesc în schimb abonamentele – atât în zona centrală, cât și în cartiere. Se va aplica indicele de inflație de 5,1%, publicat de Institutul de Statistică, se arată în referatul proiectului de hotărâre. Noile tarife au fost publicate spre consultare publică, iar Primăria anunță organizarea unei dezbateri publice pe această temă, în data de 16 decembrie.

Ne poți asculta și aici: