Studenții de la UMF s-au alăturat echipei de voluntari de la DSP Cluj și, în paralel, organizează o campanie de donare de plasmă

Studenții de la UMF „Iuliu Hațieganu” se implică activ în lupta împotriva Covid-19, încă de la debutul pandemiei. Aceștia au acum două noi inițiative menite să ajute în criza sanitară.

Aproape 120 de viitorii medici s-au alăturat echipei de voluntari din cadrul Direcției de Sănătate Publică Cluj. Aceștia ajută zilnic la realizarea anchetelor epidemiologice și a deciziilor de carantinare, respectiv de izolare a fiecărei persoane din județ depistate pozitiv cu virusul Sars-CoV-2 sau care a intrat în contact cu o persoană infectată cu acest virus.

„Activitatea se desfășoară în felul următor: preluăm un caz confirmat pozitiv, discutăm cu pacientul, realizăm ancheta și luăm legătura cu contacții acestuia. Chiar dacă acest lucru poate părea unul foarte rece și lipsit de orice implicare personală, de fapt, munca este una cu totul deosebită fiindcă, în cele din urmă, realizăm o conexiune cu oamenii, le ascultăm îngrijorările, empatizăm și îi ajutăm să depășească momente dificile din viața lor”, spune Ionuț Dumitru, student în anul IV la Facultatea de Medicină.

Și Daniela Stan, studentă în anul II, a devenit, de curând, voluntar în cadrul DSP Cluj. Ea spune că nu și-a imaginat că munca celor de la DSP e atât de „istovitoare”.

Instituția are nevoie de ajutor pentru ca anchetele să fie realizate în timp util. Asta având în cedere că angajații instituției nu mai pot ține ritmul cu creșterea alarmantă a cazurilor de Covid-19, spune directorul DSP Cluj, Mihai Moisescu, pe care îl putei asculta aici:

 

„Donează plasmă, fii erou!”

În paralel, studenții UMF organizează o campanie de donare de plasmă convalescentă, necesară în tratamentul pacienților cu Covid-19 aflați în stare gravă.

Campania „Donează plasmă, fii erou!” este realizată cu sprijinul Centrului Regional de Transfuzie Sanguină Cluj-Napoca.

Astfel, în săptămâna 2-6 noiembrie, toți pacienții vindecați de Covid-19, care sunt eligibili pentru donare și care doresc să ofere ajutor pacienților aflați în stare gravă, sunt invitați să doneze sânge la Centrul de Transfuzie Sanguină de pe strada Nicolae Bălcescu nr. 18, în intervalul orar 7.30 – 13.30.

 

Sursa foto: UMF Cluj

 

Ne poți asculta și aici: