Studiu UBB | Românii au ieșit cel mai puțin din case în perioada Paștelui și în prima săptămână după decretarea stării de urgență

Cercetătorii UBB au studiat evoluția mobilității populației din România, în perioada stării de urgență. Bucureștenii, brașovenii și clujenii au respectat cel mai mult restricțiile.

Foto: Facebook/Emil Boc

 

Reducerea generală a mobilității a început deja cu 10 zile înaintea instaurării stării de urgență, aceasta atingând un nivel minim de -52% la sfârșitul primelor 10 zile ale acestei perioade comparativ cu valoarea medie a mobilității la nivel național din perioada 15 februarie – 1 martie 2020, se arată în studiul coordonat de prof. univ. dr. Szász Levente, prodecan responsabil pentru cercetarea științifică din cadrul Facultății de Științe Economice și Gestiunea Afacerilor din cadrul Universității Babeș-Bolyai.

Recordul minim absolut s-a înregistrat în perioada Sărbătorilor Pascale, când mobilitatea populației din România s-a redus cu 67% față de aceeași perioadă de referință. Valoarea medie pe întreaga durată a stării de urgență la nivel național a fost de -41%.

În ceea ce privește componentele indicelui de mobilitate, cele mai importante scăderi s-au înregistrat în categoriile de comerț cu amănuntul și activități de recreere, cu o valoare medie de -59%, respectiv cele aferente stațiilor de transport public, cu o valoare medie de -56%.

Cele mai importante creșteri imediat după perioada de urgență s-au înregistrat în activitățile legate de parcuri și spații verzi. Astfel, dacă în 14 mai mobilitatea a fost d -24%, în 5 mai a fost de +3%, iar în 16 mai de +13%.
Cercetătorii UBB au constatat că, în perioada stării de urgență, scăderile cele mai semnificative ale mobilității s-au înregistrat în București, cu o valoare medie de -52%, Brașov, -47% și Cluj, -47%. Aceste cifre sunt sub media națională de -41%.

În aceeași perioadă, cele mai mici scăderi în modilitate s-au înregistrat în județele Giurgiu și Teleorman, -22%, respectiv Călărași, cu -28%, cifre mult peste valoarea medie națională.

Studiul a fost făcută în cadrul proiectului de cercetare COVID-19 – Romanian Economic Impact Monitor (COVID-19 RoEIM), derulat de cercetătorii FSEGA.

Aceștia au utilizat datele Google Mobility din perioada 16 martie – 15 mai 2020 și au dezvoltat un indice de mobilitate națională pe baza deplasărilor tuturor persoanelor care dețin un cont de utilizator Google cu funcțiunea de istoric al locațiilor în mod activat.