Sub 20 de solicitări pentru zile libere plătite părinților, în județul Cluj. Asta după ce în starea de urgență au fost mii de cereri

Mai puțin de 20 de cereri pentru zile libere plătite părinților ai căror copii fac școală de acasă au fost depuse în județul Cluj, din luna august și până acum.

Asta deși școlile din Cluj-Napoca funcționează în sistem online încă din 22 octombrie, iar din 9 noiembrie toate unitățile de învățământ școlar și preșcolar din județ și din țară sunt în scenariul 3 – exclusiv online, de activitate.

Deși părinții pot beneficia de zile libere plătite pe perioada închiderii școlilor, potrivit  Ordonanței de Urgență nr 147, publicată în Monitorul Oficial în luna august 2020, numărul cererilor depuse până acum este foarte redus în județul Cluj. Mai exact, la AJOFM Cluj au ajuns 15 cereri din partea angajatorilor, pentru tot atâția părinți.

„Explicația ar fi eficiența măsurilor care au fost luate imediat după finalizarea stării de urgență și ajustarea legislației la măsuri care au determinat continuarea activității de către părinți în sisteme gen telemuncă, munca la domiciliu și e vorba și de măsurile de ‘kurtzarbeit’, respectiv diminuarea programului de lucru. Aceste solicitări au venit către AJOFM Cluj, odată cu instituirea scenariului roșu la nivel de județul Cluj pentru desfășurarea cursurilor pentru unitățile de învățământ”, a spus pentru EBS Radio directoarea Agenției Județene pentru Ocuparea Forței de Muncă Cluj, Anamaria Chiciudean.

Mii de cereri în starea de urgență

Prin comparație, pe baza Legii 19, din martie 2020, privind acordarea de zile libere părinților în situația închiderii temporare a unităților de învățământ, mii de cereri au fost depuse în județul Cluj, de la intrarea în vigoare a documentului, în luna martie, la scurt timp după ce a fost instituită starea de urgență. Astfel, până în luna august – cu ultimul termen de plată în octombrie, au fost depuse 2.620 de cereri de la angajatori, pentru aproape 9.000 de părinți. Suma plătită de AJOFM angajatorilor a ajuns la peste 7,2 milioane de lei, toate plățile fiind efectuate, conform reprezentanților instituției.

Termen mai scurt de plată

Față de Legea 19, plățile pe baza Ordonanței 147, aflată în vigoare acum, se fac în zece zile de la depunerea corectă a cererii de către angajator, comparativ cu 60 de zile prevăzute de vechiul act legislativ, au mai spus reprezentanții AJOFM,

Zilele libere plătite pot fi solicitate de unul din părinții copiilor cu vârstă de până la 12 ani, înscriși într-o unitate de învățământ antepreșcolară, respectiv până la 26 de ani, în cazul copiilor cu dizabilități.

Indemnizația este de 75% din salariu, dar maximum 2.381 de lei net pe lună.

 

Ovidiu Cornea

 

Sursa foto: pixabay.com

Ne poți asculta și aici: