Subprefecta de Cluj, la EBS Radio: „Vom deschide toate centrele care au liste de așteptare!”

Toate centrele de vaccinare din Cluj-Napoca și restul județului, pregătite pentru imunizarea cu serul Pfizer, vor deveni și funcționale, aici urmând să înceapă vaccinările cel târziu 20 aprilie, a spus la EBS Radio subprefecta de Cluj, Irina Munteanu.

Astfel, din jurul acestei date vor deveni operaționale 11 centre de vaccinare pe baza serului Pfizer din județ: cele de la școlile Horea, Traian Dârjan, Liviu Rebreanu, liceul Anghel Saligny  și liceul Alexandru Vaida Voevod, din Cluj-Napoca, respectiv centrele din comunele Călățele, Gilău, Apahida, Aghireșu, Băișoara și cel de la liceul Liviu Rebreanu din Turda.

Încă 11 centre vor deveni funcționale

Menționăm că majoritatea acestor centre, cel puțin cele din Cluj-Napoca, sunt vizibile în platforma națională de vaccinare de aproximativ trei săptămâni, dare ele nu au devenit efectiv operaționale. În aceste condiții numărul de persoane în așteptare a crescut în permanență, ajungând la o medie de peste 2.000 per centru. Există și situații cu liste de așteptare de aproximativ 4.000 de persoane, în centre precum cel de la școala Ion Creangă, din Mănăștur, sau clinica Regina Maria, din Zorilor, unde imunizările au început încă de la startul etapei a 2-a, astfel că activitatea este centrată și pe administrarea rapelului.

“Începând cu data de cel târziu 20 aprilie se vor deschide 11 centre și fluxuri noi de vaccinare, important este că județul Cluj va beneficia de aceste centre Pfizer în scurt timp”, a spus subprefectul Irina Munteanu, într-un interviu acordat lui Ovidiu Cornea și transmis live, miercuri, 7 aprilie, pe pagina de Facebook a EBS Radio.

Deschiderea mai rapidă a centrelor respective a fost decalată de dificultatea constituirii echipelor – atât personalul cât și a medicilor coordonatori, a spus cea care coordonează din punct de vedere administrative campania de vaccinare în județ, potrivit oficialului.

Subprefecta de Cluj a menționat că a fost simplificată procedura de confirmare a locului programat, prin trimiterea către beneficiar a unui singur SMS și nu a trei ca până acum, iar pe de altă parte a crescut numărul de doze de Pfizer care vor putea fi administrate zilnic, de la 60 la 72 pe zi, per centru de vaccinare. Astfel, listele de așteptare ar urma să se scurteze simțitor, fiind exclusă varianta nedeschiderii vreunui centru care este momentan în platformă și a realocării listelor către alte centre: „Vom deschide toate centrele care au liste de așteptare”.

Peste 14.000 de clujeni vaccinați în etapa a 3-a

În ciuda dificultăților enumerate, până marți seară, în județ au fost administrate peste 15.200 de vaccinuri persoanelor din etapa a 3-a a vaccinării – destinată populației generale, dintre care 14.700 reprezentând prima doză, diferența constituind-o dozele primite de cei care au făcut deja rapelul.

Cele mai multe imunizări din etapa a 3-a au fost făcute cu AstraZeneca, peste 9.500, respective cu Pfizer au fost efectuate aproximativ 5.500, în timp ce doar 28 de persoane au primit serul Moderna.

În privința administrării în continuare serului de la AstraZeneca – în centrele care imunizează cu acest ser sunt sute și chiar aproape 2.000 de locuri libere, subprefecta Clujului a admis că încă se așteaptă clarificări cu privire la modul optim de administare a vaccinului respectiv și a recomandat ca oamenii să se informeze din surse oficiale. Ea a precizat pe de altă parte că acțiunile de imunizare cu acest vaccin vor fi adaptate în funcție și de poziția și recomandările Agenției Europene a Medicamentului.

Ascultați cela mai importante declarații ale subprefectei Clujului, Irina Muntanu, în interviul de mai jos:

Ovidiu Cornea

Ne poți asculta și aici: