Suprafața spațiilor verzi din Cluj-Napoca se mărește cu 100 de hectare

Clujul își va mări suprafața verde cu peste 100 de hectare în următorii ani, susțin autoritățile locale.

Așa va arăta parcul Între Lacuri, la care lucrările au început deja, și care va avea o suprafață de 6.000 de metri pătrați.

 

Astfel, aproape jumătate din această suprafață va reveni viitorului Parcul Est, din zona lacurilor Gheorgheni, pentru amenajarea căruia va fi organizat un concurs de soluții. Deși orașul nu are încă o hartă a spațiilor verzi, importantă pentru elaborarea unei strategii de dezvoltare, extinderea acestor zone reprezintă o prioritate pentru municipalitate.

„Avem o preocupare constantă asupra extinderii numărului de spații verzi și a calității acestora, la nivelul municipiului Cluj-Napoca. În următoarea perioadă avem proiecte care să acopere 100 de hectare de spații verzi nou create, de la parcul din cartierul Între Lacuri, până la Pădurea clujenilor și până la reamenajarea malurilor Someșului sau parcul Feroviarilor sau, de asemenea, noile parcuri pe care ne dorim sa la facem atât în cartierul Zorilor, cât și în cartierul Buna Ziua. Astăzi nu există acel cadastru al spațiilor verzi, dar știm, cu diferențe minime, ce suprafețe de astfel de spații avem”, a declarat pentru EBS Radio viceprimarul Dan Tarcea.

Pentru a deveni cu adevărat un oraș mai verde, Clujul trebuie să finalizeze mai întâi harta acestor spații, cu acces nelimitat pentru locuitori, susțin specialiștii.

Deocamdată, însă, datele prezentate de autorități includ și zone verzi care nu pot fi utilizate de fapt de publicul larg.

„S-au introdus, în unele locuri, și cimitirele, care nu sunt un spațiu de agrement sau pădurile, care ar trebui să aibă acordul Ministerului Apelor și Pădurilor ca să devină astfel de spații. În cadrul Planului Urbanistic General, la spațiu verde sunt introduse și livezile sau curțile unor imobile, ori ală nu e un spațiu verde la care eu am acces, ci unul care este la dispoziția locatarilor respectivi. Numai în măsura în care pădurea devine pădure socială vorbim de spațiu verde”, a precizat Vasile Mitrea, arhitect și urbanist.

Cadastrarea spațiilor verzi din oraș va fi cuprinsă în Sistemul Geografic Integrat, licitația pentru realizarea acestuia fiind finalizată deja. Potrivit autorităților, în oraș există o medie de peste 23 de metri pătrați de spațiu verde pe cap de locuitor. Norma europeană este de 27 de metri pătrați pe cap de locuitor.

 

Ovidiu Cornea

 

Ne poți asculta și aici: