Tabăra școlară de la Leghia, unde mergeau anual mii de copii, salvată de autoritățile județene

Tabăra de copii de la Leghia va fi preluată de Consiliul Județean Cluj, la cererea autorităților din comuna Aghireșu, care spun că nu au fonduri să întrețină complexul.

Tabăra școlară din satul Leghia, comuna Aghireșu va fi trecută în domeniul public al județului. Terenul și clădirea se află în prezent în domeniul public al comunei Aghireșu, însă primăria nu are resursele financiare necesare administrării și punerii în valoare a imobilului.

Trecerea în proprietatea Consiliului Județean a terenului și a clădirii cu destinația de tabără școlară, aflate în prezent în domeniul public al comunei Aghireșu, are la bază solicitarea expres formulată în acest sens de către comuna clujeană, aceasta nedispunând de resursele financiare necesare în vederea unei bune administrări și puneri în valoare a imobilului.

„Prin preluarea taberei Leghia, la solicitarea expresă a autorităților din Aghireșu, se împiedică o degradare ireversibilă a acestui complex în care, până nu demult, erau cazați, anual, mii de copii care aveau șansa de a petrece timp liber și de a lega prietenii pe viață”, a spus Alin Tișe, președintele Consiliului Județean Cluj.

Tabăra de la Leghia își va păstra destinația, urmând să fie reabilitată și reintrodusă în circuitul taberelor școlare și al evenimentelor socio-educaționale.

Din păcate, din lipsa fondurilor pentru renovare și modernizare, imobilul a stat ani la rând cu lacătul pe ușă

„Locul poate fi folosit, nu este într-o stare jalnică. E în paragină, dar nu poți să zici că sunt ziduri căzute, ci mai degrabă mobilier învechit, iar locul trebuie curățat, modernizat. Consiliul Județean Cluj găsește mult mai ușor fonduri pentru a reabilita această clădire și acel spațiu, pentru că nu este vorba doar de clădire. Sunt arbori seculari, e un chill zone deosebit acolo. Urmează să facem un studiu de fezabilitate să vedem la ce nivel să aducem această investiție”, a declarat pentru EBS Radio și vicepreședintele Consiliului Județean Cluj, Vakar Istvan.

În momentul de față, în județul Cluj mai funcționează doar două centre de cazare dedicate taberelor școlare, unul la Băișoara și unul la Valea Ierii.

Ioana Pîrlea

 

Ne poți asculta și aici: