Tânărul inventator Cornel Amariei: „Găsește-ți un hobby. Din legături imposibil de anticipat vin cele mai bune idei”

La doar 24 de ani, Cornel Amariei are zeci de invenții în portofoliu, iar anul trecut Junior Chamber International, una din cele mai cunoscu8te organizații internaționale de tineret, l-a inclus pe lista celor mai remarcabili 10 tineri din lume.

Și alte publicații de prestigiu l-au nominalizat în rândul tinerilor a căror viziune poate schimba lumea.

Cornel Amariei a fost prezent recent la Cluj, unde a susținut o prezentare cu titlul Găsește-ți vocea în fața studenților de la Facultatea de Psihologie.

Cu această ocazie, el a vorbit la EBS Radio despre invenția pentru care este cel mai cunoscut și anume ochelarii pentru nevăzători Lumen, dar și despre cum crede el că apar cele mai bune idei.

„Să inventezi înseamnă pur și simplu să faci o legătură nouă. Eu cred că cele mai bune idei vin din a combina ceva simplu din stânga cu ceva simplu din dreapta. O mare problemă pe care o văd este că viața industrială și viața academică ne învață să ne uităm într-o singură direcție și din acest motiv este greu să iei ceva din stânga și din dreapta și să le pui împreună. Ce recomand oricărei persoane este diversitatea, să încerce câte un pic din orice, să înceapă un hobby nou, să învețe un instrument nou, să meargă într-un loc nou, să se apuce de o nouă pasiune. Din legături aproape imposibil de anticipat pot să apară cele mai bune idei”, a declarat Cornel Amariei pentru EBS Radio.

Invențiile sale sunt în special în domeniul tehnic, îmbunătățiri ale unor tipuri de senzori, noi tipuri de senzori, noi tipuri de comunicare, sisteme care asistă condusul autonom, tehnologii pentru domeniul automotive și a mărturisit că experiențele diverse de viață l-au ajutat să găsească cele mai bune soluții.

Cornel Amariei este și muzician, cântă la patru instrumente și învață altele noi, dar este paisonat și de fotografie și de design industrial. A început școala de aviație și are o primă licență de scafandru.

Sistemul de educație din România ar trebui să fie mai flexibil și să încurajeze mai mult dezvoltarea unor abilități complementare celor de bază dintr-o anumite specializare, crede tânărul.

El a mărturisit că la cele două facultăți unde a studiat în paralel, în Germania, cea de Calculatoare și cea de Inginerie Electrică, a urmat în fiecare an minim două cursuri obligatorii care nu aveau nicio legătură cu materiile de bază, de la importanța apei, la psihologie.

El a vorbit pentru EBS Radio și despre cum i-a influențat această experiență perspectiva cu privire la rezolvarea problemelor tehnice.

Ochelarii pentru nevăzători, lansați anul viitor

 

În privința celei mai cunoscute invenții, ochelarii pentru nevăzători Lumen, munca la aceștia a început în Germania, iar de acolo a fost transferată în România.

Produsul inovativ este acum în faza de testare, iar până la finalul anului următor va fi lansat pe piața din Statele Unite, iar apoi, în Europa.

„Lumen a început, pur și simplu, dintr-o ambiție și anume să vedem dacă putem ajuta. Sunt 40 de milioane de nevăzători și, totuși, soluția cea mai folosită până astăzi la un anumit nivel sunt câinii ghid, dar cu anumite dificultăți. Am vrut să vedem dacă putem găsi o soluție mai bună. Practic, ceea ce face este să reprezinte spațialitatea mediului. Noi, ca și ființe umane, avem vedere stereoscopică, doi ochi frontali, percem distanță, percepem cum se mișcă obiectele și forma lor și, nu în ultimul rând, culoarea. Odată ce ești nevăzător nu mai poți să ai această percepție spațială. Lumen înțelege această percepție spațială printr-un sistem de senzori, după care traduce această informație într-un mod în care un nevăzător poate să o înțeleagă, deci nu prin văz, ci prin restul simțurilor disponibile”, a povestit tânărul.

Cornel Amariei a fost până recent managerul Diviziei de Inovare a unei companii internaționale din domeniul auto. În acest moment, start-up-ul care dezvoltă ochelarii pentru nevăzători reprezintă principala sa preocupare.

Urmăriți aici un interviu cu Cornel Amariei.

 

Ovidiu Cornea

 

Ne poți asculta și aici: