Temerea de început de an universitar, la Cluj: „Iar ne vor trimite în online!”

Studenții de la majoritatea universităților din Cluj au început luni noul an universitar, dar și acolo unde cursurile se țin față în față sunt rezervați vizavi de posibilitatea de a continua în acest format.

La Politehnică toate activitățile didactice au loc deocamdată față în față.
La Politehnică toate activitățile didactice au loc deocamdată față în față.

 

Cinci din cele șase universități de stat clujene – Universitatea Babeș-Bolyai, Universitatea Tehnică, Universitatea de Medicină și Farmacie, Academia de Muzică și Universitatea de Artă și Design au început oficial anul universitar luni, 27 septembrie. USAMV este singura care a amânat debutul pentru 4 octombrie.

Prezență față în față, la Poli

Universitatea Tehnică din Cluj-Napoca a dat drumul la cursuri în format fizic, la toate facultățile, fără condiționări legate de vaccinare împotriva Covid-19, trecere prin boală sau testare. La fel s-a întâmplat și la cazări.

Universitatea are aproximativ 4.000 de „boboci”, studenți în anul 1 la nivel licență, dintre care aproximativ 3.000 în Cluj – unde sunt specializările specifice Politehnicii. Ceilalți studiază la extensii ale structurii centrale, în special în Baia-Mare, unde sub tutela UTCN funcționează inclusiv facultăți de Litere și Teologie.

Luni dimineață, la sediile facultăților (Automatică și Calculatoare, Electronică, Telecomunicații, etc.) de pe strada George Barițiu era vânzoleală mare, ca în tot orașul de altfel. I-am întrebat pe studenți, atât pe boboci, dar nu numai, cu ce gânduri încep anul universitar și cât de oportună consideră că este organizarea cursurilor în regim față în față, fără restricții suplimentare.

Prezența fizică e de bun augur, consideră majoritatea celor întrebați, însă ei se tem că situația nu va dura foarte mult, având în vedere evoluția incidenței cazurilor de Covid-19 în Cluj-Napoca:

 

În sală doar cu certificat verde, la UMF

 

La UMF cursurile se organizează preponderant fizic, accesul fiind însă condiționat de certificatul verde (unul din criterii: dovada schemei complete de vaccinare, sau a trecerii prin boală, respectiv test PCR nu mai vechi de 72 de ore).

Mini-tribuna bobocilor, studenți de anul 1 de la Medicină. FOTO / O.C.

 

Prezența fizică la cursuri și activitățile practice sunt și mai necesare în domeniul medical, au subliniat cei cu care am discutat:

 

Scenariu hibrid, la „grosul” facultăților din UBB

Cele 21 de facultăți ale Universității Babeș-Bolyai au avut libertatea de a decide fiecare scenariul pe care îl vor urma, la majoritatea opțiunea fiind pentru sistem hibrid, cu mare parte a activității online și seminarii sau alte ateliere practice, fizic.

La UBB cele mai multe facultăți au optat pentru scenariul hibrid. FOTO / O.C.

Accesul la activitățile didactice față în față nu a fost restricționat, în schimb cazările s-au făcut pe baza certificatului verde, ceea ce a stârnit și nemulțumiri în rândul unora dintre studenți, care deși aveau drept la loc de cazare au fost nevoiți să apeleze la chirie, mult mai costisitoare și adeseori la limita posibilităților lor.

Ce ne-au spus mai mulți studenți și de aici, mai jos:

Rectorul UBB: Alternativa la hibrid ar fi fost să nu faci nimic, o catastrofă

Studenții UBB nu trebuie să fie descurajați de sistemul hibrid de învățare, întrucât au fost făcute eforturi pentru a optimiza acest proces și e totuși o alternativă la a nu mai organiza deloc cursuri, a subliniat rectorul UBB, Daniel David:

„Încerc să îi încurajez pe cei care au încă dubii cu sistemul hibrid și să lea reamintesc două lucruri: pe de o parte alternativa este să nu faci nimic, să blochezi anul universitar, ceea ce ar fi o catastrofă pentru cariera lor și doi, pot să vină cu încredere, cel puțin la UBB de anul trecut am început să ne învățăm profesorii să predea online, avem o altă pedagogice universitară și am început să dezvoltăm componente tehnologice pentru predarea online, cu realitatea virtuală, realitate augmentată. Încercăm să asigurăm o calitate a actului educațional, care chiar dacă poate nu e comparabilă cu predarea clasică, să nu fie nici inferioară”, a spus Daniel David.

„Ministerul ar fi trebuit să stabilească o linie clară!”

Prin prisma experienței învățământului universitar în pandemie de până acum, rectorul universității clujene consideră că Ministerul Educației ar fi trebuit să stabilească o normă valabilă în toată țara, cum s-a întâmplat în preuniversitar, unde la o incidență de peste 6 la mie cursurile trec în online și doar cei vaccinați pot participa în continuare la ore:

„Autoritățile nu au avut curajul să facă ce ar fi trebuit să facă. Ar fi trebuit să spună, unu: suntem în pandemie, este stare de alertă, regula este că facem învățământ online, excepția pentru starea de învățământ online este învățământ clasic pentru cei vaccinați sau trecuți prin boală. Și atunci nu era un drept sau o discriminare pe care ai fi făcut-o ci o deviere de le regula generală, care era ‘în pandemie învățământul este online, nu ai cum să îl faci altfel'”.

Problema cazărilor doar cu certificat verde

El a explicat că chiar dacă universitățile din România au autonomie decizională, aceasta devine relativă în condițiile în care trebuie să țină cont de restricțiile și reglementările în vigoare în localitățile în care funcționează.

În privința condiționării cazării de certificatul verde, Daniel David ne-a declarat: „am întrebat studenții dacă optează pentru cazare la 25% din capacitate, fără alte condiționări, sau în regim normal, dar pe bază de certificat verde și au optat pentru cea de-a doua variantă”, a spus el.

Ne poți asculta și aici: