Terapia prin artă ne readuce la viață. Este pariul regizoarei Oana Tămaș în spectacolul Dora

Fără niciun cuvânt, dar cu multă emoție, o păpușă pe nume Dora ne vorbește despre boală, speranță și vindecare, într-un spectacol în premieră, duminică, la teatrul Magic Puppet. Este creația actriței păpușar Oana Tămaș, care semnează și regia. Oana spune că a ajuns să-i dea formă și viață personajului de la un filmuleț în care era demonstrată puterea terapiei prin artă în cazul unui pacient bolnav de demență.

Tănăra regizoare spune că terapia prin artă este implementată cu succes în Statele Unite și în Marea Britanie ca metodă alternativă de tratament a bolilor psihice, pe lângă tratamentul medical. În special terapia cu păpuși crește stima de sine a pacienților și îi ajută să comunice într-un mod nou. De asemenea, stimulează amintiri și transmite emoții.

În discuția purtată cu Anca Brășfălean, aflăm de la Oana Tămaș mai multe lucruri inclusiv despre Dora, pe care autoarea a dorit s-o facă după chipul ei, deși este un personaj care are o vârstă înaintată. Și de ce este nevoie de trei mânuitori la o păpușă de un metru și jumătate. Despre care autoarea spune: „este o poezie vie”.

Dora se adresează tuturor pentru că spectacolul dorește în primul rând să creeze emoție și să ridice nivelul de conștientizare asupra acestei afectiuni, demența, și să încurajeze ideea de terapie prin artă. Pentru că nu doar personalul medical are de luat decizii în astfel de situații, ci și noi, care avem părinți. bunici, prieteni care suferă de această boală. Așadar, să facem prezentările.

Ne poți asculta și aici: