Terasele și plajele se redeschid de la 1 iunie! Nu vor mai fi necesare declarații la ieșirea din localitate

De la 1 iunie, în România se introduc noi măsuri de relaxare. Astfel se redeschid terasele și plajele, se vor putea organiza spectacole în aer liber și se va putea circula oriunde fără declarația pe proprie răspundere.

Un anunț așteptat. Cu siguranță nu vor mai fi așa de pline, dar terasele de redeschid. Foto: Arhivă

 

Noile măsuri de relaxare au fost anunțate de președintele Klaus Iohannis.

„Dați-mi voie să vă spun prima dată: avem și astăzi aproape 200 de cazuri noi, avem aproape 200 de persoane la terapie intensivă. Deci, nu putem să vorbim de o reducere semnificativă a epidemiei. În consecință, în continuare atenție, atenție, atenție! În ce privește, totuși, măsurile de relaxare, avem și câteva vești pozitive. Începând din 1 iunie, câteva activități care până acum au fost interzise vor redeveni posibile”, a spus președintele.

Astfel, de la 1 iunie se vor redeschide terasele, nu însă fără a se lua măsuri speciale, care urmează să fie stabilite și comunicate.

„Mesele vor trebui să fie la cel puțin doi metri, vor putea să stea maximum patru persoane la o masă și, în acest fel, lucrurile vor fi, zicem noi, sub control”, a precizat Klaus Iohannis.

De asemenea, de la 1 iunie se va putea merge și la plajă, dar păstrarea distanței de cel puțin doi metri între scaunele de plajă.

„Tot de la 1 iunie va fi reluat transportul internațional, rutier și feroviar, în condiții, sigur, de siguranță, de distanțare și de igienă. Tot de la 1 iunie, vor deveni posibile spectacolele în aer liber, cu un număr de până la maximum 500 de spectatori, însă aceștia vor trebui să fie așezați pe scaune, la distanțele care sunt impuse de regulile de distanțare, cu un control foarte strict la intrare și, evident, cu respectarea tuturor normelor de igienă”, a mai spus președintele.

În ce privește deplasările în afara localității, de la 1 iunie acestea se vor putea face fără restricții și fără a mai fi nevoie de declarația pe propria răspundere.

„În ce privește competițiile sportive, avem și aici o veste bună. Se vor putea relua competițiile sportive începând din 1 iunie, dar – atenție! – pentru sporturile care se practică afară, în aer liber, și mai puțin sporturi de contact. Deci sporturile vor fi, competițiile vor fi posibile în aer liber, mai puțin sporturile de contact, și competițiile se vor desfășura în această etapă fără spectatori”, a mai anunțat Klaus Iohannis.

Cum se vor desfășura examenele naționale

Președintele a anunțat că se va organiza o a doua sesiune, în această vară, și pentru Evaluarea Națională, dacă va fi cazul.

„Examenele naționale vor avea loc fizic așa cum au fost planificate și anunțate deja de câteva săptămâni. Deci Evaluarea Națională se va face începând din 15 iunie, așa cum a fost planificată, după care vor avea loc examenele de Bacalaureat. Însă a apărut o problemă pe care am dorit să o rezolvăm. Este posibil să fie copii care sunt bolnavi atunci când se ține examenul. Este posibil să vină copii la școală pentru examen și la termometru să se constate că au febră și nu pot să intre la examen. Pentru acești copii am considerat că trebuie să găsim o soluție să primească totuși aceeași șansă ca și copiii care pot intra la examen și atunci se va organiza – atenție!, vorbesc de Evaluare Națională, deci Evaluarea Națională se ține, începând din 15 iunie, așa cum a fost planificată – pentru copiii însă care sunt bolnavi, care sunt găsiți cu febră la intrarea în școală, care sunt izolați împreună cu familia la domiciliu, care sunt într-o localitate sau într-un cartier care este în carantină, pentru aceștia, deci pentru motive medicale și de carantină, și numai pentru aceștia, se organizează o a doua sesiune de Evaluare Națională, începând din 29 iunie”, a precizat președintele României.

Și pentru examnul de Bacalaureat se va organiza, ca și în alți ani, o a doua sesiune, în luna august. Cei care nu vor putea participa la prima sesiune pe motiv de boală vor putea susține examenul în august.

 

Ne poți asculta și aici: