Testarea elevilor și nu numai. De ce nu se face mai mult și ce am avea de câștigat dacă s-ar face la nivel extins?

Testarea elevilor cu ajutorul testelor rapide din salivă și eficiența testării COVID în general au fost temele emisiunii Forum EBS de joi, 18 noiembrie. Ovidiu Cornea a discutat cu mai mulți părinți de elevi și a dezbătut subiectele cu cercetătorul Octavian Jurma și cu profesorul de sănătate publică Răzvan Cherecheș.

Părinții întrebați văd utilitatea testării elevilor, unii doar în cazul în care copiii au simptome, însă le e greu să se pronunțe cu privire la cine trebuie să facă testarea. Subiectul este în discuție între Ministerele Sănătății și Educației.

Ambii invitați consideră utilă testarea elevilor, chiar dacă testarea rapidă, în special din salivă, pot avea o rată destul de ridicată de rezultate fals negative. Asta întrucât aplicându-se la scară largă există șanse de a depista totuși un număr de cazuri semnificativ mai mare decât dacă elevii nu ar fi testați deloc. Cei doi au opinii ușor diferite în schimb în ceea ce privește modalitatea de testare.

De asemenea ambii invitați consideră testarea ca o metodă eficientă de prevenție a răspândirii și mai accentuate a infecției cu Covid-19, însă au păreri diferite când vine vorba de (re)introducerea testării drept criteriu pentru accesul la diferite activități culturale, sportive, inclusiv în localitățile care încă au o rată crescută a incidenței. Octavian Jurma pledează pentru un certificat verde în variantă integrală, care include la origine și testul negativ, cu valabilitate de 72 de ore PCR, respectiv 48 de ore testul rapid. Răzvan Cherecheș consideră însă că permiterea accesului la activități pe bază de test ar descuraja vaccinarea, ceea ce nu este de dorit, a opinat el.

Ascultați mai jos emisiunea:

 

 

Ne poți asculta și aici: