Tinerii clujeni, „curtați” de universitățile din Marea Britanie

Oferta a aproximativ 70 de universități din Regatul Unit a fost prezentată la Cluj. Atuurile sunt cunoștințe de limba engleză recunoscute și formare profesională într-un sistem de învățământ de prestigiu, care pune accentul pe abilitățile practice.

Costul studiilor, care ajunge la peste 9.000 de lire sterline pe an este asigurat de autoritățile britanice și europene, sub forma unui împrumut care va fi returnat de student în 30 de ani, după angajare și doar dacă depășește după angajare un anumit plafon salarial.

Cei cu note foarte mari pot obține burse care le acoperă integral sau jumătate din costurile de școlarizare.

Chiar și cei care nu au obținut diploma de Bacalureat în România pot învăța la o facultate din Marea Britanie, după o perioadă intermediară de studiu.

„Chiar dacă în trecut nu au pus accentul pe școală, pe a obține note bune, cei din Marea Britanie le oferă posibilitatea asta, să pună accentul pe materiile care se cer în cadrul licenței, de aceea studiază în anul respectiv pregătitor. De exemplu, dacă este o specializare pe matematică o să se pună foarte mult accentul pe această materie, iar dacă e o specializare pe partea de chimie, o să se studieze chimia, timp de un an, la nivel intensiv”, a declarat pentru EBS Radio Alina Maria Dobra, reprezentanta unei companii de recrutare care colaborează cu zeci de instituții de învățământ superior din această țară.

Între cele mai căutate specializări de către tinerii români care studiază în străinătate se numără IT, cu sub-specializări de nișă, fotografie, arhitectură sau actorie. Univeritățile din Marea Britanie își vor prezenta direct ofertele la Cluj în cadrul unui eveniment de specialitate, în data de 7 martie.

Pentru anul universitar care debutează în toamna acestui an finanțările sunt asigurate, indiferent de evoluția negocierilor cu privire la ieșirea Marii Britanii din Uniunea Europeană.

 

Ovidiu Cornea

 

Ne poți asculta și aici: